Connect with us

Култура

Повече от 100 души уважиха премиерата на „Последната територия”от Момчил Николов

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Вечерта на 14 октомври беше истинско събитие за литературата в България. Издателство „Сиела” и Момчил Николов представиха „Последната територия” в литературен клуб „Перото”, където над сто приятели и почитатели на Николов аплодираха публикуването на няколкогодишния труд на автора.

Още в началото на вечерта публиката бе потопена в загадъчната атмосфера на романа; светлините бяха угасени , гласовете стихнаха и на сцената излязоха трима мъже в черно. Това бяха младите актьори Боян Арсов, Стефан Попов и Стоил Стоянов, които свалиха маските на Анонимните, за да прочетат откъси от „Последната територия”- първите глави на всяка от трите част на романа. Реакциите на гостите се променяха с динамиката самия текст: от задъхващото начало през ироничната втора част до разтърсващия финален откъс. Веднага след това главният редактор на „Сиела” Захари Карабашлиев поздрави гостите и изтъкна, че романът на Момчил Николов е първият смел опит на българската литература да излезе извън познатото и локалното. Накрая пред публиката излязоха заместник главният редактор на издателството Христо Блажев и самият автор Момчил Николов. Блажев изтъкна, че е приел за лична кауза качествената българска литература да намира пътя си до хората, а „Последната територия” е точно произведението, което трябва да бъде прочетено от всеки ценител на голямата европейска проза. Двамата мъже проведоха приятелски разговор пред гостите и показаха, че книжните премиери все още могат да приковават вниманието на аудиторията с професионализъм, чувство за хумор и диалог.

Момчил Николов се завърна след петгодишно мълчание с мащабен роман, който, на границата на психологическия трилър и антиутопията, излиза извън стандартната представа за българска литература.  „Последната територия” вече е в книжарниците.

Poslednata Teritoriya-FIN2

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement