Connect with us

Lifestyle

Повече от 3 тона хартия бяха събрани в кампанията на The Mall, „Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай.“ 

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Над 3 тона хартиен отпадък събраха граждани от цяла София в рамките на кампанията на The Mall за опазване на околната среда – „Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай.“. Организаторите от The Mall се надяват потребителите да възприемат събирането на отпадъци с цел рециклиране не като еднократен жест към природата, а като естествен навик и отговорност. Хартията бе шредирана лично от участниците в проекта на място или директно извозена за рециклиране. Артистът Николай Петров вдъхна нов живот на шредираната хартия, като с част от нея реализира иновативен художествен проект:  скулптурата на птицата синигер символизира природата, чието съхранение зависи от нас и навиците ни като потребители. Творбата метафорично показва как цикълът – от изсичането на едно дърво (естествения хабитат на птицата) до рециклирането – може с общи усилия да се превърне в кръговрат, в който загубите на ресурси да са сведени до минимум. До края на месец октомври скулптурата на синигера ще бъде изложена в The Mall (ниво „Партер“).

За творбата си Николай Петров избра смесена техника – микс от шредирана по време на кампанията хартия, хартиена каша, в съчетание с конструкция от тубуси и тел. 60-сантиметровата скулптура представлява фигура на широкоразпространения в България синигер, поставен на имитация от клони. Шредираната хартия е използвана за оперението на птицата и основата на произведението. Скулптурата е резултат от творчески процес и в нея има голяма доза импровизация – Николай пречупва първоначалната си концепция през впечатленията си от участниците в кампанията, през цветовете и текстурата на шредираната хартия. Положителното отношение към кампанията го вдъхнови да избере за окраската на птицата жълтия цвят.

Целта на кампанията на The Mall бе да насърчи потребителите да опазват околната среда, а това е особено важно за град като София, където употребата на ресурси е много голяма. Благодарение на рециклирането на отпадъци, качеството на живот може да бъде значително по-високо, както за нас, така и за идните поколения.

Continue Reading
Advertisement