Connect with us

Tехнологии

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Avatar

Публикувано

на

logo share 6

БАБТО като сдружение, защитаващо интересите на българския легален малък и среден бизнес, подкрепя всички законодателни инициативи и активности, които работят за развитието на целия телекомуникационен пазар. Наш приоритет е инициирането на адекватни промени в законодателството, които отговарят на променената технологична среда и насочени срещу възможностите, позволяващи процъфтяването на пиратски модели.

Въпреки декларираните добри намерения за борба с пиратството от страна на държавата, не можем да приемем за правилен начина на извършване на акцията от ГДБОП на 13.06.2019 г. 

Липсва информация в публичното пространство дали в конкретния случай са установени нарушения по реда на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и дали са спазени всички процедури за налагане на санкции на нарушителите.

Но дори и това да е факт, необяснимо е защо служители на силови ведомства изземват техника за доставка на интернет, както и техника за разпространение на телевизионни програми, за които тези оператори имат надлежно сключени договори и не са свързани с предмета на предполагаемо закононарушение.

Смятаме за напълно недопустимо да бъде прекратена работата на регионални телевизионни медии, както и да бъде възпрепятствана работата на техните журналистически екипи.

Advertisement

Нарушени са фундаментални човешки права, защитавани от чл.10 на ЕКЗПЧОС и последователната практика на Европейския съд в Страсбург, а именно получаването и разпространяването на информация.

Така зад декларираните добри намерения, прозира форма на репресия върху малкия и средния бизнес в страната.   

Исторически, именно легалният малък и среден бизнес се е доказал като гарант за устойчивото развитие на пазара, за запазването на конкурентоспособността и качеството на телевизионното съдържание.

Затова опитите за заглушаване на неговия глас в дългосрочен план ще доведе до изкривяване на пазара и до повишаването на цените за услугата за крайния потребител.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement