Connect with us

Lifestyle

Популярни личности от света на екологията у нас станаха посланици на “Климат на промяна”

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Известните български личности от света на екологията Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша” и създателят на популярните блог и подкаст “Thrift Sheep” Рада Бонева станаха посланици на европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange) за България. Двете добре познати със своите зелени инициативи и кампании българки се присъединиха към хилядите европейски граждани от общо 14 държави от Европейския съюз, които подкрепиха петицията “Климат на промяна” и споделиха с феновете си у нас защо тя е толкова важна чрез специални видео обръщения.

“Моретата и океаните са част от дихателната система на Земята и произвеждат половината от кислорода на планетата. Вследствие на климатичните промени обаче балансът в морската среда се нарушава. Петицията “Климат на промяна” призовава за задържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса по Целзий, приканва към икономика на благосъстоянието, която е социално и екологично справедлива, и постигане на климатична неутралност до 2040 година”, аргументира мотивите си за присъединяване към инициативата сърфистката Илияна Стоилова, която доби голяма популярност покрай успешния си подвиг заедно с Йоан Колев през 2018 година, когато двамата прекосиха с уиндсърф цялото българско Черноморие, за да привлекат общественото внимание към замърсяването на Черно море с пластмаса.

“В преломните времена, в които живеем, един от начините да защитим своето Утре е като бъдем активни и будни граждани” – допълва Рада, която е една от най-популярните и следени екоблогъри в България, и споделя – “Имаме още няколко дена, в които можем да подкрепим исканията на петицията “Климат на промяна”, която ще бъде връчена на представители на Европейската комисия в рамките на предстоящия COP27.”

Advertisement

Видео обръщение на Рада Бонева:

Освен исканията, свързани със спешни икономически мерки за ограничаване ефектите от климатичните промени, Рада припознава като изключително важни и социалните аспекти, залегнали в точките – осигуряване на подкрепа и схеми за защита на климатичните мигранти, принудени да напуснат обитанията си вследствие промяна на околната среда или климатични бедствия – наводненията, бурите и масивните пожари, на които ставаме свидетели последните години, както и предоставяне на по-голяма гласност на исканията на младото поколение, което да може да участва пълноценно при вземане на решенията, оформящи бъдещето му.

Срокът за събиране на гласове за петицията “Климат на промяна” е 6 ноември, когато започва и 27-aта конференция на ООН за изменението на климата (COP27), която ще се проведе до 18 ноември 2022 г. в Шарм Ел Шейх, Египет.

На 11 ноември, представители на коалиция “Климат на промяна”, сред които ще бъде и 18-годишната българка Ема Христова, ще връчат резултатите от петицията на специално събитие на представители на Европейската комисия, в рамките на международната климатична конференция.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement