Connect with us

Култура

„Поручик Бенц” от Димитър Димов – история за любов и страст по време на война

Avatar

Публикувано

на

Първият роман от автора на „Тютюн” излиза в ново издание.

Първият роман и една от най-спорните творби на обичания Димитър Димов –  „Поручик Бенц” излиза на пазара с ново издание.

 „Поручик Бенц“ разказва историята на една драматична любов на фона на трагизма на войната. С тънък психологизъм и майсторство Димов изследва мрачната, непозната страна на човешките страсти, любовта, която възвисява и облагородява, но която понякога може да доведе до самоунищожение.

Поручик Бенц е германски военен лекар, който се влюбва в интелигентната и богата красавица от българския хайлайф Елена Петрашева – жена, съчетаваща ориенталска и европейска фаталност. Дъщеря на българин и французойка, в нея се преплитат частици и от двата свята, а фаталната ѝ красота е подчинена единствено на желанието да изпита силни емоции. Чистата любов на немския лекар се оказва изправена пред непреодолими предизвикателства, които преобръщат живота му.

Авторът е сред първите в българската литература, които разбиват клишетата за родното и чуждото и дори преобръща техните места, като избира за главен герой един чужденец в България в последните години на Първата световна война.

Advertisement

Камерният психологизъм на романа, наситените диалози, своеобразната война с клишираните представи за „родното”, почти медицинският анализ на аморалното, на грозното у човека и прокарването за пръв път в българската литература на мотива за фаталната жена предвещават „грамадния скок в литературата”, който предстои на Димов със следващите му творби.

Колко невярна е красотата и каква е цената, за да завоюваш сърцето на Хубавата Елена? „Поручик Бенц” успява не само да покаже българската действителност, но и да излезе извън рамките на националното, превръщайки се в универсален психологически роман за сложната и противоречива човешка природа.

Димитър Димов оставя след себе си разкази, пътеписи, пиеси и романи. Творбите, които добиват най-широка популярност, са „Поручик Бенц”, „Осъдени души” и „Тютюн”.

Continue Reading
Advertisement