Connect with us

Култура

„Последната велика княгиня“ от Брин Търнбул представя нов прочит на историята на династията Романови

Avatar

Публикувано

на

Императорска Русия оживява през погледа на Олга Романова – най-голямата дъщеря на последния руски цар.

Фамилията Романови обичайно се свързва с култовата принцеса Анастасия, чиято сърцераздирателна история вдъхновява една от най-обичаните анимации от 90-те. Но какво ако има друга принцеса със също толкова завладяващ живот?

На български език излиза мащабният исторически роман „Последната велика княгиня“ от канадската писателка Брин Търнбул, в който краят на Царска Русия оживява през очите на най-голямата дъщеря на последния руски цар Николай II – Олга Романова, чиято съдба често остава в сянката на събитията.

Базиран на ужасяващата истинска история, „Последната велика княгиня“ е бляскав и разтърсващ разказ за революция, династия и дълг. Разказ, в чийто център стои едно семейство, което би избрало любовта и предаността един към друг преди всичко – дори и живота си.

Великата княгиня Олга Романова навършва пълнолетие сред бурите и нестихващите революции в началото на XX век. Ала макар и Русия да е разтърсена от все по-кръвожадни бунтове и недоволство, младото момиче живее охолно в рамките на защитения живот, който родителите ѝ са изградили за нея и трите ѝ сестри зад стените на Александровския дворец.

Advertisement

Дори там обаче слуховете за лошото здраве на майка им и тайнствената болест на брат им Алексей, която заплашва да лиши Русия от престолонаследник, неминуемо настигат сестрите Романови. А междувременно на хоризонта се откроява нова влиятелна и противоречива фигура в лицето на зловещия свещеник Григорий Распутин.

Погълната от самотата на двореца, превърнал се в неин дом, но и в неин затвор, Олга намира бягство от реалността единствено в пищните чаени партита, организирани от една от лелите ѝ. Там младата княгиня най-накрая има възможността да погледне отвъд викторианското възпитание на майка си – към света на лъскавите бални зали, прошепнатите интриги и неуписуемия разкош на императорска Русия.

Но наближаването на войната завинаги променя живота в двореца. Олга и сестрите ѝ са принудени да заменят вечерните рокли и красивите прически със сестрински престилки. Балните зали се превръщат в лазарети, уроците по пиано и рисуване отстъпват място на грижа за пострадалите войници. Напрежението в Русия продължава да се покачва, а споровете около Распутин прерастват в призиви за революция, които заплашват да сложат край на 300-годишното управление на Романови.

Докато от фронта се носят тревожни слухове за съдбата на родителите ѝ, младата княгиня ще трябва да се бори за семейството си противно всички залози. А един зараждащ се романс ще събуди в сърцето на Олга мечти за бъдещето – каквото и да крие то.

Епична и грандиозна, но същевременно смайващо нежна и лична, „Последната велика княгиня“ потапя читателите в симфония от емоции и чувства и представя нов прочит на добре познатата история, в който последните ноти на семейство Романови изчезват със зашеметяваща и трагична красота.

Advertisement

С майсторски усет към детайла и задълбочено проучване на периода Брин Търнбул се утвърждава като един от силните гласове на съвременната историческа проза, който почитателите на жанра със сигурност трябва да държат под око.

Continue Reading
Advertisement