Connect with us

Култура

Потомък на Ботев издаде стихосбирка

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Родственик на великия поет и революционер Христо Ботев представи своята дебютна стихосбирка „Когато бръшлянът поникне”

Младият Александър Ботйов, родственик на великия Христо Ботев, издаде своята дебютна стихосбирка „Когато бръшлянът поникне“. Второкурсникът от факултета по журналистика в СУ „Климент Охридски“ е прапраплеменник на големия поет и революционер.

Александър включва в своята първа книга над 60 стихотворения на, както той я нарича: обширна тематика- патриотична, любовна, драматична, мистична, социална, философска. Младият Ботйов представи своята стихосбирка във Факултета по Журналистика и масова комуникация на Софийския университет, чийто възпитаник е самият той. Александър сподели, че творчеството му е един океан, от който той е подбрал „най-бистрото“, за да го представи на своите читатели и допълни, че всеки може да преоткрие себе си, четейки „Когато бръшлянът поникне”.

По време на премиерата редакторът Даниела Убенова сподели, че когато е получила ръкописа е видяла нещо уникално и различно като стил и авторски почерк. Проф дфн. Димитър Веселинов, който е рецензент на стихосбирката, определи творчеството на младия поет като пламък с много ярки, открояващи се стихове, които тепърва предстоят да бъдат четени и да въздействат на младото поколение. От своя страна Александър обърна специално внимание на заглавието и символиката на бръшляна. Той сподели, че бръшлянът не е плевел, който трябва да бъде изкоренен, а разкри древното келтско вярване, че е символ на вярност, сила, чистота и успех.

Advertisement

На финала на премиерата, актьорът Янко Лозанов рецитира стихотворенията „Бръшлян” и „Ботев”, а Александър Ботйов призова младите хора, които преобладаваха в залата, да пишат и свободно да изразяват себе си.

Александър Ботйов е роден в гр. София през 2002 година. Следва журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Негови статии, интервюта и стихове са публикувани в печатни издания и уеб пространството. Александър е финалист в конкурса „Работилница за репортери 2021″.

Едва на 19 години Александър Ботйов издава самостоятелно дебютния си вестник „Бинокъл“, който съдържа изцяло негови авторски материали. С поетично вдъхновение създава и първата си стихосбирка „Когато бръшлянът поникне”.

Continue Reading
Advertisement