Connect with us

Tехнологии

Потребители от всички възрасти в България вече използват мобилните плащания

Avatar

Публикувано

на

Близо ⅓ от потребителите на мобилното приложение за електронни плащания Settle са на възраст над 40 години. Това показва анализ на потребителската база на създадения в Норвегия дигитален портфейл. Според данните 32% от регистрираните в България клиенти на платформата са на възраст над 40 години.

„Данните ни говорят, че “модерните” технологии за безкешово плащане като Settle не се използват само защото са “готини”, което може да е основна причина за употребата им от младите хора. Settle се използва, защото е интуитивен и практичен метод за пазаруване и изпращане на пари и прави живота на потребителите по-лесен – каквито обикновено са мотивите на улегналите хора на възраст над 40 години да използват нова технологична услуга”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България. Според нея хората на средна и над средна възраст нямат затруднение да боравят с дигиталния портфейл и да извършват плащания през приложението в смартфона си, което се дължи на опростения дизайн на Settle. Освен това плащането през Settle е по-сигурно от плащането с кеш и също така може да осигури отстъпки от стойността на купуваната стока.

Момчева припомня, че на база, проведена от компанията анкета, все повече хора в България отказват да пазаруват в търговски обекти, в които не може да бъде платено безкешово. „Дори и малките квартални магазинчета вече търсят начин да отговорят на новите навици на потребителите, които бяха създадени по време на пандемията – да се плаща по-рядко с кеш и по-често чрез мобилни приложения”, добави тя.

Преди време проучване показва, че ⅓ от българите не искат да пазаруват там, където са принудени да плащат единствено с кеш. Добавената функционалност на Settle освен това позволява извършването на предварително плащане от разстояние към търговеца, което е особено подходящо в някои случаи – като например поръчката на цветя. Вече не е необходимо клиентът да плаща на каса, а може да извърши това чрез QR-код от всяко едно място.

Потребителите на Settle в България са сравнително по равно разпределени в различните възрастови групи. Анализът на потреблението показва още, че 33% от използващите Settle са на възраст между 20 и 29 години, а 29% – между 30 и 39 г. Около 40% от потребителите на Settle са посочили като място на пребиваване София, 17% – Пловдив и 12% – Варна, а останалите около ⅓ от потребителите са в други населени места в страната.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement