Connect with us

Култура

Почти милион часа аудикниги са изслушани в Storytel

Avatar

Публикувано

на

Virus Storytel Originals

През приложението вече могат да се слушат над 1000 заглавия на български, а сред имената на дикторите – разказвачи се нареждат Калин Врачански, Силвия Петкова, Койна Русева, Параскева Джукелова и други любими български актьори

30 март, 2020, София – Само за една година от старта на Storytel у нас, потребителите на приложението са изслушали 473 000 часа аудиокниги и аудиосъдържание от български и чужди автори. Услугата стартира в началото на 2019 у нас, предлагайки на българската публика 400 заглавия на български и неограничен достъп до съдържанието на английски. Към момента каталогът на български вече има над 1000 заглавия, сред които стотици романи, книги за самоусъвършенстване, детски книги и учебни произведения, както и 9 Storytel Original сериала, най-новият сред които – “Вирус”, излезе на 27 март и е посветен на актуална за момента кризисна ситуация.

На голям интерес се радва и първият български аудио сериал, създаден от писателя Богдан Русев специално за платформата на Storytel. Най-слушаният Storytel Original в България пък безспорно е аудио сериалът “До Дъно” на Анна Пеева, записан от Калин Врачански. Заедно с него сред имената на дикторите – разказвачи на истории в Storytel се нареждат Силвия Петкова, Койна Русева, Параскева Джукелова и други любими български актьори.

Сред най-слушаните книги за последната година са “Да прецакаш дявола” на Наполеон Хил, задължителните български класики като “Тютюн” и “Железният светилник”, “Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс, “Яж, моли се и обичай” и “Майсторът и Маргарита”. Сред най-търсените заглавия в платформата пък са “Хари Потър”, чиято премиера в аудио формат на български предстои през есента, “Под игото” и поредицата “Живей бързо” на Надя Чолакова.

“Всяка година аудио съдържанието регистрира все по-голям ръст в интереса на потребителите.”, споделя Лиза Василева, мениджър на Storytel за България. “Според проучване на Deloitte през 2020 световният пазар на аудиокниги ще се увеличи с 25%. Вече виждаме, че и в България все повече хора се обръщат към аудио съдържанието за учене, самоусъвършенстване или просто за удоволствие. Само от началото на годината досега у нас са изслушани повече от 276 000 часа, което е повече от половината на времето, прекарано в платформата за цялата 2019 г. в България.”, добавя тя.

За нарастващия интерес на потребителите към аудио съдържанието говори и непрестанно увеличаващия се брой коментари и препоръки на заглавия в приложението. За последните три месеца в апликацията на Storytel глобално са създадени над 100 000 ревюта на аудиокниги. В България заглавието с най-много ревюта е “Човек на име Уве” на Фредрик Бакман, следван от “Падение и спасение” на Весела Тотева и “Икигай: тайните на Япония за дълъг и щастлив живот” на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес.

Advertisement

Silviya Petkova

Силвия Петкова, снимка: ПР

В топ 3 на заглавията с най-висок рейтинг от български потребители пък се нареждат “Човек на име Уве” на Фредрик Бакман, “Падение и спасение” на Весела Тотева и автобиографията на Ричард Брансън – “Майната му! Да го направим!”. Тези интеракции показват, че аудио съдържанието ангажира потребителите лесно, заради удобството да го ползват навсякъде и по всяко време и да съчетават слушането с други занимания, като например домашни задължения, спорт или разходка на кучето. Следвайки интереса на потребителите, от Storytel разработват и нови опции за персонализирани препоръки на списъци със заглавия, за да улеснят слушащите в намиране на ново съдържание, което да е най-интересното и подходящо за тях.

Storytel е водещата стрийминг компания в Северна Европа за аудио и електронни книги, която дава възможност за неограничено слушане и четене на повече от 300 000 заглавия от целия свят. Целта е светът да бъде едно по-съпричастно място със страхотни истории, които да се споделят и преживяват от всеки, навсякъде и по всяко време. Storytel е както дигитална платформа, така и мащабна издателска група. Услугата предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel и Mofibo. Издателската дейност на Storytel се осъществява чрез издателските къщи Norstedts, Massolit, StorySide, Printz Publishing, People’s Press, Rabén & Sjögren, B.Wahlströms и Norstedts Kartor и Gummerus Kustannus. Ztory – дигитална стрийминг услуга за неограничен достъп до вестници и списания, е част от Storytel от януари 2019 г. Storytel има представителства на 19 световни пазара, а седалището на компанията е в Стокхолм, Швеция. 

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement