Connect with us

Кино

„По действителен случай“ от Делфин дьо Виган, авторката на „Силна е нощта”

Avatar

Публикувано

на

Cover Po deistvitelen sluchai

На 6 октомври излезе романът „По действителен случай” на френската писателка Делфин дьо Виган, удостоен  с наградите „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите!

По действителен случай” (превод: Росица Ташева, изд. Колибри) разказва историята на писателка, обзета от смущение заради големия си успех. Един ден тя се запознава с красивата и елегантна Л., двете постепенно се сприятеляват, но от приятелка и утешителка Л. се преобразява в демонична фигура и обсебва живота и душата на писателката. Напрежението малко по малко ескалира, в доверието на героинята се промъква съмнение, подозрение, на пръв поглед невинни думи, жестове и случки сякаш предвещават драма. Л., която упражнява професията на писател в сянка, не спира да подтиква героинята, междувременно изпаднала в тежка творческа криза, да напише нов роман, в който всичко да е истина и само истина. След малък инцидент двете се оказват затворени в провинциална къща, където истинската природа на Л. се разкрива в цялата си чудовищност. Възниква въпросът: кое е истина и кое фикция, и в живота, и в литературата?

Делфин дьо Виган е сред най-популярните съвременни писателки във Франция, автор на седем романа, удостоени с престижни литературни награди. Биографичният роман „Силна е нощта”, издаден у нас от „Колибри”, е номиниран за „Гонкур“ и в продължение на година е в списъка на бестселърите във Франция. Писателката ни посвещава в необикновената история на своята фамилия – елегантно, но без захаросана сантименталност и самосъжаление. „По действителен случай” е същинска мистификация – интимен, силно въздействащ разказ, наситен със загадки и съспенс.

Екранизацията на Роман Полански с участието на Еманюел Сене и Ева Грийн открива третото издание на „Синелибри” на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Пълната програма на фестивала е тук: www.cinelibri.com

Continue Reading
Advertisement