Connect with us

Култура

„По-добър човек“ – 15-ият роман от поредицата за инспектор Гамаш

Avatar

Публикувано

на

15-ият роман от поредицата за инспектор Гамаш на Луиз Пени е тук! „По-добър човек“ е история за направени избори и изкупени грехове, за бурите в живота, които повалят съграденото, но и отварят място за ново начало.

След поредицата от решения, които компрометираха Арман Гамаш и предизвикаха обвинения, че е злоупотребил с позицията си на главен комисар, той е изпратен там, където започна всичко – в отдел „Убийства“ на полицията в Квебек. В очите на враговете му понижението е равносилно на унижение, но Гамаш приема ситуацията спокойно. За него това е възможност да изкупи греховете си и да се върне към професията, която е приел за свое призвание – да помага на хората и да защитава човечността.

Затова, когато му възлагат да провери случай на изчезнала бременна жена, той не се поколебава и приема. Водени от отчаяните молби на един баща и слуховете за прояви на жестокост зад затворените врати, Гамаш и полицай Лизет Клутие се впускат в търсене на отговори. Но това, което намират, е безжизнено тяло, отнесло със себе си истината. А инспектор Гамаш знае, че именно тя е ключът към възмездието и към опрощението.
Междувременно животът на жителите на Трите бора е застрашен от стихия, с която Гамаш не е сигурен, че ще успее да се пребори. Наводненията в провинцията алармират за опасност от скъсване на язовирни стени. Затворени са мостове и пътища, а всяка секунда колебание и липса на действие може да доведе до катастрофални последствия.

Казват, че след бурята винаги изгрява слънце. Може би за Арман Гамаш е настъпил моментът най-после да се отърси от сянката на мрака, толкова дълго държала го в плен?

„По-добър човек“ – петнайсетият роман на Луиз Пени за инспектор Гамаш, й носи поредна номинация за престижната литературна награда „Агата Кристи“. В него авторката за пореден път доказва, че книгите ѝ са много повече от криминални истории. В тях разкриването на престъпления не се изчерпва със събиране и анализ на фактите. Те са свят, в който на първо място идва човечността и идеята да служиш на хората. Самата Луиз Пени споделя, че писането на „По-добър човек“ е било истинско удоволствие, тъй като ѝ е дало възможност да се завърне там, където читателят за пръв път среща Гамаш – в отдел „Убийства“ на полицията в Квебек. Разликата е, че изминалото време е променило инспектора – така, както променя всеки от нас. Въпросът е в каква посоката е промяната. Дали днес Гамаш е озлобен? Дали е прероден? Дали е по-добър човек?

Advertisement
Continue Reading
Advertisement