Connect with us

Култура

Предстои премиерата на „Ива е онлайн“ в Театър 199

Avatar

Публикувано

на

снимка: Павел Червенков

На 15 и 16 октомври от 19,30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи премиерните представления на новата си постановка „Ива е онлайн“.

Възможно е да познавате Ива от хитовия спектакъл, в който въображаема птичка влита през прозореца на нейната стая. И по-късно отлита. Прозорецът остава отворен за да може през него актрисата да ви се представи лудо и вихрено, но най-учтиво с „Приятно ми е, Ива!”. Тази нова покана да ѝ гостувате е по-различна. Този път тя ви кани в своя свят по друг начин… Този път „Ива е онлайн”.

Героинята е същата, но тук тя се разкрива в хладната светлина, която излъчва екранът на един лаптоп. И без значение дали сте гледали първата ѝ пиеса, вие ще попаднете в нейните истории, толкова близки до всеки един от нас, но и толкова лични, толкова различни… толкова Ивини!

Тя ще ви разкаже… Не, няма да ви казваме какво ще разкаже! Ще видите. Можем само да ви кажем, че Ива и тук е смешна и тъжна, че има несравним усет за музиката на думите, своите и тези на хората, които обитават душата ѝ. А историите на моменти потъват в сянка, в други – блестят с хумор и лиризъм. „Ива е онлайн“ е спектакъл, свързан с новите технологии, но също и пиеса за останалите бъркотии в живота на човека. Представление, изпълнено с любов. Онлайн. На сцената!

Advertisement

Думата “паресия” се появява в старогръцкия език и достига до наши дни със значението “казване на истината”, като гаранция за истинността е не друго, а животът ти и рискът, на който го подлагаш, изричайки я. Паресия е не толкова изследването или съзерцаването на истината, а истинно действие, опасно практикуване на истината, която познаваш през собствения си опит и доказваш с личността си, самозадължена на казване-на-истината.

Интересно е, че театърът е игра, но такава, че въпреки цялата си условност, нейният смисъл е паресия – да имаш куража да казваш истината публично, да я живееш на сцената. Това е трудно и, както се разбра, рисковано занимание. Можеш да се объркаш, да се подведеш, да се огънеш, да му изневериш. В работата с Ива винаги сме се старали да му оставаме верни.

Следващите представления ще се играят на 30 октомври, 9 и 27 ноември.