Connect with us

Култура

„Пред-убеждаването“ или огромният потенциал на момента, предшестващ убеждаването

Avatar

Публикувано

на

Робърт Чалдини, най-цитираният съвременен социален психолог в света, с нова книга. „Пред-убеждаването“ (ИК „Изток-Запад“) предлага задълбочен поглед върху скритите механизми, които позволяват да привлечем другите на наша странанеусетно за тях, без пряко да настояваме и изискваме.

Във всекидневието постоянно се налага да убеждаваме в нещо другите – наши близки, колеги, партньори или просто случайни хора. Как да получим съгласието на човека срещу нас – това е въпрос, който има важни практически измерения в много житейски ситуации. Чалдини фокусира вниманието си върху момента преди убеждаването, който е от ключово значение за успеха на замисленото. „Пред-убеждаването“ е информативна и увлекателна книга, написана за условията за възможността на влиянието. Чалдини печели читателите с лекия си и достъпен стил, с умелото поднасяне на фактите. Същевременно книгата си остава строго научен труд, в който се анализират механизмите на мотивацията, усвояването на информацията и вземането на решения. Множеството научни изследвания, цитирани от автора, убедително подкрепят неговите твърдения  Едно от многото предимства на „Пред-убеждаването“ е огромната практическа значимост на разкритите в нея принципи.

Книгата ще е от огромна полза за всички в сферата на бизнеса – навсякъде, където трябва да се продават стоки или застраховки, да се убеждават клиенти, да се водят преговори, да се разработват рекламни или PR-кампании, маркетингови стратегии и т.н. Но тя е ключово важна и за всички останали, защото всеки ден всеки от нас е в ролята на убеждаващ някого да вземе някакво решение (в личния живот или в професионалната си дейност). Чалдини ни помага да научим как да бъдем силно убедителни, като разбираме психологията на убеждаването и използваме стратегии, чиято ефективност е научно доказана. Както пише авторът на „Побутване“ Ричард Х. Талер:

„Това е Чалдини в целия му блясък: авторитетен, оригинален и в непосредствена връзка с практиката.“

Под логото на издателство „Изток-Запад“ са излезли още две книги на Робърт Чалдини, „Влиянието“, определяна вече като класика и „Да! 50 тайни на науката за убеждаването“ в съавторство с Ноа Голдстайн и Стив Мартин.

Преводът е дело на Мария Кондакова, художник на корицата е Румен Хараламбиев.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement