Connect with us

Култура

Прекрасният нов свят на книгите

Avatar

Публикувано

на

Arch2O Bookstores 1

снимка: Sara Elman

На 10 юни официално беше взето решение ДДС върху книгите да падне от 20 на 9%. ИК „Колибри“ в продължение на 30 години отстоява тази кауза, затова прави реверанс към читателите, намалявайки коричната цена на всички налични книги от каталога си с 11%: https://www.colibri.bg/knigi/

Знаете ли, че заглавието на антиутопичния роман на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят” е вдъхновено от реплика на Миранда от „Бурята” на Шекспир?

„О, чудо! Колко красиви същества!
Ах, как прекрасни били човеците!
И как щастлив си със тях, нов свят!“

Във века, в който науката и технологиите бързо превземат цивилизацията, Хъксли предупреждава за опасността от обезцветяването на обществото и превръщането му в един бездушен рай на технократи. Няма нищо по-страшно от това „обезцветяване“, но за да бъдем личности, за да се отличаваме с творчески умения, изобретателност, знания в областта на агробизнеса или умения в сферата на компютърните системи и технологии, първо трябва да сме човеци. Да сме съпричастни и солидарни хора, защото… никой човек не е остров.

Напоследък все по-често говорим за „новия свят”, „новото нормално”, „новите уроци”. Навсякъде настъпиха чувствителни промени заради ситуацията, в която изпаднахме, и сякаш живеем в дни, в които всичко, хубаво или лошо, е свързано по един или друг начин с разпространението на Covid-19. Научихме се да бъдем по-предпазливи и изглеждаме по-отговорни, но дали наистина ще си научим урока? Ще станем ли по-деликатни, разсъдливи и мъдри, както ни учат класиците?

Advertisement

Намаляването на ДДС върху книгата е цел, към която издатели и книжари в цял свят се стремят от години. Като оставим настрана тревогите около здравната криза, която не е отшумяла, Европа има и повод да празнува. Да, парадоксално е, че „трябваше“ да ни връхлети един неизвестен патоген, за да се стигне до намаляване на ДДС върху потреблението в определени сектори. Ето че и България направи крачка напред в тази посока.

Издателство „Колибри“ намалява цената на заглавията си в знак на солидарност и като акт на благодарност. Ако приемем, че сме на прага на прекрасния нов свят на книгите, вече ще можем да доставяме още по-качествени, по-красиви и прецизно оформени издания, които да гарантират истинско удоволствие за читателите. Вярваме в любовта от пръв прочит и ще продължаваме да ви срещаме с най-доброто от българската и преводната литература.

Ние не схващаме намаляването на ДДС с 11 процентни пункта единствено като следствие от кризата с Covid-19, а като стъпка към осъществяване на дългосрочна цел. Сега от нас се очаква да защитим дълбокото си убеждение, че тази стъпка не бива да бъде временна мярка, а част от цялостна стратегия в полза на читателите и книгоиздаването в България.

Намалението е валидно само за онлайн поръчки и за книгите, които не са обект на друга специална промоционална акция.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement