Connect with us

Общество

Претворяват почерка на великия български поет Христо Ботев в цифров шрифт

Avatar

Публикувано

на

Национална картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД, продължава своята мисия да развива културата на българската писменост в дигиталното ни съвремие, с възраждане на почерка на още една свята за българите историческа личност. Създаването на общодостъпен цифров шрифт по почерка на знаменития български поет Христо Ботев е следващият мащабен проект, който НКПС представя с подкрепата на графично студио „Пункт“. Водещата идея на инициативата за дигитализацията на почерка на Христо Ботев е стремежът съвременният човек да се доближи до личността на националния герой и сакрален символ от нашата история.

Водени от страстта да възродят посланията на един от най-забележителните поети и публицисти, чрез методите на съвременната дигитална типография, авторите отдават и съществен принос към просветната дейност и културата на България. Дигитализирането на почерка на Христо Ботев и достъпът до цифровия шрифт, направен по модел на съхранените ръкописи на революционера, ни помага да се докоснем до борбената му натура, силната му непоколебима воля и експресивния му характер.

„За никой българин не е писано и казано толкова, колкото за Христо Ботев. Въпреки това се стига до парадокс – казаното отлита, написаното остава, но с времето избледнява… Дигитализираното обаче е вечно. Това е и нашата цел – да съхраним българските светини чрез дигитализация на писменото наследство, да ги доближим до съвременния българин и да ги завещаем на бъдещите поколения. През 2021 г. стартирахме с Левски, тази година посветихме на Ботев, през следващите две години ни предстоят още две знаменити личности. Да участваме в създаването на общодостъпен шрифт по почерка на Ботев за нас е повече от чест и вдъхновение. Това са моменти, в които спомняйки си за миналото, черпим урок за бъдещето и оставяме памет в сърцата на всички българи“, сподели Стоилка Арсова, Директор на „Национална картова и платежна схема“, част от БОРИКА АД.

Обявяването на шрифта бе организирано като част от тържественото отбелязване на патронния празник на СУ „Христо Ботев“ в читалището на град Драгоман. Гости на събитието бяха ученици, учители, родители и граждани на града. Официални гости бяха партньорите на НКПС – екипът на студио ПУНКТ, Стефан Пеев – издател и създател на шрифтове, Даниел Иванов – диригент на вокален ансамбъл „Елици” към НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“ и негови изпълнители, Ива Дойчинова – Директор на радио София.

Инициативата на НКПС за възраждане почерка на славна историческа личност е втора подобна, насочена към поощряване на българската писменост в съвременния дигитален свят. Година по-рано у нас беше създаден първият дигитален шрифт по почерка на Апостола на свободата Васил Левски. Той пренесе частица от културно-историческата памет на България в нашето съвремие и достигна до сърцата на българи по целия свят чрез разнообразни печатни и електронни формати.

Advertisement

Разработката на шрифта по почерка на Христо Ботев е изключително вълнуващо и вдъхновяващо преживяване за екипа на студио „Пункт“ и представителите на НКПС. В процеса на създаването му са използвани оригинални ръкописи на Ботев, съхранени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и общодостъпни документи от Национален музей „Христо Ботев“ в град Карлово. Разговорите с Боян Ботев, наследник на революционера, неимоверно допринасят за реализацията на този важен и обществено значим проект.

Най-голямото предизвикателство в процеса на дигитализация на почерка от ръкописите на Христо Ботев е четливостта. За извличане на всички малки и големи букви на български и латински език, цифри, пунктуация и други символи са използвани общо 17 ръкописни документа.

„Десетте месеца, в които работихме по шрифта, бяха вълнуващо приключение, доближаващо се до методичното сглобяване на един пъзел. Проектът бе пример за отлично партньорство между няколко институции, без чиято помощ резултатът нямаше да бъде същият. Претворяването на почерк на историческа личност в дигитален шрифт е несъмнено огромно предизвикателство, най-вече поради динамичното естество на ръкописа. Във всяко едно писмо на Ботев откривахме уникалния заряд, в който са се отпечатали възрастта на поета и неговото моментно душевно състояние. Нелека беше задачата да уловим и обобщим този характер. Създавайки четлив и съвременен шрифт, искаме да изградим мост между епохата на Възраждането и съвремието.”, сподели Краси Ставрев, креативен директор в студио „Пункт“.

Вълнението и трепетът при изписването на буквите правят сериозно впечатление в писменото наследство на Христо Ботев. При прегледа на качеството рецензентът на проекта Кирил Златков заключва, че почти всички редовни букви и голяма част от главните са добре запазени и това е позволило те директно да се дигитализират и използват.

Всеки, който желае да се докосне до дигиталния шрифт на Христо Ботев, е необходимо до достъпи уебсайта на проекта – www.bcard.bg/Botev, и да попълни декларация за целите на използването. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране. Шрифтът се предоставя напълно безвъзмездно.

Advertisement

Да претвори наследството, завещано от националните герои на България, и да пренесе посланията от славната ни история в ежедневието на българина е основна цел, която Национална картова и платежна схема си поставя. С изпълнението на втория уникален по рода си проект за дигитализиране на почерка на знаменита историческа личност, НКПС продължава със същия плам и емоция инициативата за трансформирането на българската писменост в съвременния дигитален свят.

Continue Reading
Advertisement