Connect with us

Култура

Призраци от миналото се завръщат в Трите бора

Avatar

Публикувано

на

Луиз Пени, седемкратната носителка на литературния приз „Агата Кристи“, ни поднася още един заплетен случай, който връща вече оттеглилия се инспектор Гамаш обратно в мрачния и опасен свят на престъпленията. Призраци от миналото изпълзяват от горите и този път заплахата е за всички…

Арман Гамаш мисли, че дните му на главен инспектор са зад гърба му, и заедно със съпругата си води спокоен живот в Трите бора. Но идилията е само временна. Когато 9-годишният Лоран Лепаж за пореден път се опитва да стресне жителите на китното селце с новина за чудовище в гората, никой не му обръща внимание, защото всички знаят за богатото му въображение. Дни по-късно момчето е открито мъртво край колелото си, а обстоятелствата около трагичния инцидент изглеждат подозрителни за бившия инспектор.

Разкъсван от чувството за вина и професионалния дълг, Арман Гамаш се впуска в търсене на истината. Онова, което заедно с бившите му колеги откриват в гората, ги шокира. Някъде на свобода дебне убиец, навремето оставил следа в Трите бора – тайна, която е готов да опази на всяка цена и която може да коства живота на мнозина.

Луиз Пени въвлича читателите в напрегнато разследване, в което инспектор Гамаш отново впечатлява с находчивост и остър като бръснач ум. Сложният сюжет, мистерията и дълбокият психологизъм на образите превръщат „Природата на звяра“ (изд. Софтпрес) в криминален шедьовър, в чиято основа се корени балансът между доброто и злото в човешката природа – резултат от редица избори и решения, амбиции и страхове. Възможно ли е наистина Арман Гамаш да загърби призванието си, или чувството му за справедливост ще се окаже по-силно от неговата воля?

Continue Reading
Advertisement