Connect with us

Lifestyle

„Прилепите: ужас и разум“ – премиера и дискусия за науката и културата

Avatar

Публикувано

на

Prilepite ujas i razum

На 30 януари от 17.00 ч. онлайн във фейсбук каналите на Културния център на Софийски университет и ОСАИК „36 маймуни“, както и на 36 monkeys в youtube, ще се състои премиера и дискусия върху документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Събитието под надслов “Прилепите: ужас и разум” е посветено на нуждата от по-широк дебат за ролята на съвременната наука и изкуствата в постигането на истината и борбата срещу популярните митове.

С най-новия си видео-проект артистите от екипа на „36 маймуни“ представят смелите хипотези на прилеполога Антония Хубанчева, които докторантката на БАН, влюбена в летящите бозайници, в момента доказва с експериментите си. От филма научаваме още как се допълват професионалните занимания на учените и артистите, как различните науки си помагат и какво мислят учените за връзката между пандемията и прилепите.

Изобразявани от векове в ключа на зловещото, в последната година прилепите станаха и обект на истерия като един от потенциалните източници на заразата с COVID-19. Тези забележителни – и застрашени създания обаче, изумяват не само хората на изкуството, но и учените, които разкриват все по-интересни факти за тях. В “Прилепите: ужас и разум”, заедно с изявени изследователи и артисти, ще съпоставим популярния образ на летящите бозайници с научното знание и ще попитаме: на какво се дължи лошият им имидж? И възможно ли е в епохата на постистината културата и изкуствата да съдействат за връщането на доверието в науката?

Участие в събитието ще вземат Антония Хубанчева, еколог, прилеполог и комуникатор на науката, докторант към Института по орнитология „Макс Планк“ и към БАН, съавтор и научен консултант на филма „В малкия голям свят на прилепите“; Гергана Димитрова, режисьор и сценарист; проф. Леандър Литов от катедра Атомна физика (СУ), ръководител на екипа от български учени в ЦЕРН; доц. Николай Симов, ентомолог от Националния природонаучен музей при БАН; Ивайло Миленков, физик и композитор; и гл. ас. Кирил Василев от катедра Културология (СУ), експерт в област визуални изкуства. Модератор на събитието ще бъде проф. Александър Кьосев, преподавател по история на модерната култура в катедра Културология и Директор на Културния център на СУ.

Събитието ще започне в 17.00 ч. с премиера на филма и ще продължи с дискусията от 17.45 ч. 

Advertisement

„Прилепите: ужас и разум“ се организира от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и Културния център на СУ „Свети Климент Охридски“.

Осъществява се с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е част от проекта „Нощта на прилепите“, финансиран от Програма „Култура” на Столична община. Партньори на проекта са Институтът по орнитология „Макс Планк“ и Национален природонаучен музей към БАН. С любезното съдействие на федерация „Зелени Балкани“.

Continue Reading
Advertisement