Connect with us

Събития

Проектът „Морски чудовища“ спечели предизвикателството Hack-A-Plastic

Avatar

Публикувано

на

Морски чудовища Владимир Костов

снимка: ПР

Отличената от журито идея e за постоянна изложба от скулптури, създадени от морските отпадъци, които да се разположат в парк “Аспарухово” и да работят за популяризирането на проблема

Приключи предизвикателството Hack-A-Plastic, което търси творчески идеи и проекти за преизползването на 7 тона пластмаса, извадени от нашето море. Победител в състезанието е проектът “Морски чудовища” на Владимир Костов, който спечели най-висока оценка от журито заради своето силно послание за проблема за замърсяването на Черно море и възможността за сравнително лесна и бърза реализация на предложената идея. Негови подгласници станаха проектът за стъкло-полимерна плочка “Сентия”, създадена от отпадъци от фирмата Нордекс, и идеята за указателни надписи с букви от отпадъци “Пластмасата БУКВАЛНО” на Destructive Creation.

“Извадените от рибарите отпадъци са от всякакъв тип: различни видове пластмаса, метали и др. Състоянието им е лошо и разделянето и рециклирането им е много сложно.”, разказва авторът на спечелилият проект Владимир за “Морски чудовища”.  “Затова предлагам вместо за рециклиране, събраните материали да се използват за създаване на скулптури, които да напомнят на хората за проблема. Всяка година може да се кани един артист, който да създаде едно ново Морско чудовище. Така ще използваме събраното, за да направим проблема със замърсяването на морето постоянно видим и по този начин – да стимулираме активното търсене на решения на проблема дългосрочно.”

В състезанието Hack–A-Plastic се включиха общо 10 разнообразни проекта за арт намеси и инсталации, градски мебели и различни продукти, в които може да се превърне презиползваната пластмаса. Предизвикателството беше отправено от българския бранд “Черноморски улов”, които от години работят за утвърждаването на ролята на черноморския риболовен флот като фактор в опазването на морските ресурси. С новооснованата си фондация “За нашето море” те поканиха дизайнери, художници, артисти и организации да предлагат идеи какво може да се създаде с пластмасовите отпадъци, които рибарите вадят от морето. В техни инициативи съвместно със сдружение “Черноморски изгрев” досега са участвали 25 кораба, които са събрали над 7 тона отпадъци от морето.

Advertisement

Крайна цел на кампанията е да се намали замърсяването в черноморската фауна, а извадените от морето мрежи да се рециклират и преизползват в нови продукти. Зад каузата на “Черноморски улов” и фондация “За нашето море” застават и агенция Imp-Act, Ценна пластмаса София и CleanTech Bulgaria, които подпомогнаха осъществяването на Hack-A-Plastic и участваха в журито на конкурса.