Connect with us

Общество

Проектът „CLASH! среща на класическия и съвременния танц 

Avatar

Публикувано

на

снимка:ПР

Как пандемията от КОВИД-19 променя световната сцена 

Премиерният спектакъл “FRACTUS”  на Дерида денс център с хореограф Живко Желязков, визуален артист Владислав Илиев и автор на музиката Иван Шопов, е част от международния проект „CLASH!“, който среща съвременния танц и класическия балет. Тази среща създава платформа за нови форми в танцовото изкуство.

В продължение на две години компании от Италия, Португалия, Полша, Чехия и България работят съвместно по реализацията на спектакли. Водещ партньор е Балетът на Рим, а от българска страна е Derida Dance Center.

Заради пандемията от COVID-19 проектът стартира с регулярни международни срещи, но се реализира онлайн, а премиерните спектакли се показват пред публика само в страните, където епидемиологичната обстановка го позволява.

Advertisement

Проектът се занимава както с проблемите, които COVID-19 създаде пред артисти, хореографи, танцьори от цял свят, така и с основната си тема за тренинг, мениджмънт, комуникация и нови публики в различните форми на съвременния танц.

„CLASH!“ акцентира върху процеса на преминаване от „живото“към „дигиталното“създаване и представяне на танцовото изкуство.

“Clash!” ще завърши с финална конференция „Проектът CLASH!: заключения и отправни точки“ на 17-ти февруари от 17 ч., която ще бъда достъпна на /http://www.clashproject.eu/ и @clashprojecteu с участитето на шестте организации партньори в проекта: Balletto di Roma (IT), Sapienza University (IT), Derida Dance Center/ Art Link Foundation (BG), Polish Dance Theatre (PL), 420PEOPLE (CZ), Companhia de Dança de Almada (PT).

Конференцията ще направи „виртуалната среща“между различни страни и европейски партньори отново възможна.

Проектът “CLASH!Когато класическият и съвременният танц се сблъскат и образуват нови форми” е съфинансиран от Програма „Творческа Европа“на Европейския съюз: Grant Agreement n° 2018 – 2032 /001 – 001, а за българското участие от Програма “Култура”  на Столична Община и Национален Фонд “Култура”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement