Connect with us

Култура

Психологът Слави Стоев представя новата си детска книга „Забравената кака“

Avatar

Публикувано

на

Slavi Stoev 1

снимка: ПР

Книгата подкрепя децата в осъзнаването на техните емоции

Психологът Слави Стоев издаде нова детска книга със заглавие „Забравената кака“, която е насочена към подкрепата на децата в здравословното осъзнаване на техните емоции. Книгата, която излиза с логото на издателство РИВА представлява едно своеобразно пътуване към порастването, като разглежда различни ситуации по разбираем за децата начин.

„Онова, което осъзнаваме и възприемаме като себе си, като нашия „Аз“, е една малка част от случващото се в главата ни. Тази част от нас има нелеката задача да балансира между постоянните вътрешни пориви, желания, любови, гняв и страх с техните улнимативни пориви и намерения, от една страна и  наложените ни външни правила и ограничения за редно и нередно, добро и лошо, правилно и грешно, от друга. Част от задачите на порастването за децата е да отгледат именно този „Аз“, това „себе си“, което може да балансира между двете стихии – импуслите и наложените от родителите норми, как да бъдат „добри“. Задача нелека, задача с която ние хората се справяме с различна успешност през целия си живот“, споделя Слави Стоев.

Zabravenata KaKa

Слави Стоев е баща и психолог с дългогодишна практика в работа с възрастни. Този опит го насочва към идеята, че ако знанията и способността да разбираме какво се случва с нашите емоции са достъпни в детската ни възраст, всеки човек би отраснал като една здрава, удовлетворена и качествена личност. Така през 2018 година той се насочва към детската литература, като инструмент в подкрепа на децата, които да разберат по-добре себе си и света около тях.

Advertisement

„Забравената кака“ е книга, която написах именно с идеята да подкрепя децата по пътя на тяхното парастване, давайки образ на разума – бухалът Сократ, който Кака отглежда в главата си. Защото разумът понякога може и да го възприемаме като нещо доста чуждо на емоционалните ни желания и пориви“, коментира още Слави Стоев.

Илюстрациите в „Забравената кака“ са дело на Мелина-Елина Бондокова-Христова, а дизайнът на книгата е направен от Кремена Петрова.

Continue Reading
Advertisement