Connect with us

Култура

„Психо” от Робърт Блох се завръща

Avatar

Публикувано

на

Психо корица

Романът, по който е заснет и едноименният филм на Хичкок, с ново издание на български!

 „Психо” от Робърт Блох – един от иконичните психологически трилъри, по който Алфред Хичкок създава незабравимата си филмова адаптация, може да бъде открит с ново издание отново в книжарниците.

Тя е изгубена в бурята бегълка. Откраднала е 40 000 долара, за да бъде със своя любим, но прави грешен завой на пътя. Принудена е да прекрачи прага на тъмен мотел, захвърлен в нищото. И тогава попада на Норман Бейтс, саможив особняк, който много обича майка си…

За какво живеем и струва ли си да рискуваме всичко в името на парите, каква е границата между убийството и милувката и как връзката родител – дете може да излезе извън контрол – един от най-добрите ужаси на миналия век ще ви накара да се усъмните в собствения си разум.

„Психо” от Робърт Блох ви кани да надникнете в най-тъмните кътчета от човешката душа. Напрегнат сюжет, непредвидими обрати и най-вече – опасност, криеща се зад всеки ъгъл. Кой е следващият, който ще умре? Финалът на този роман може да бъде описан само с една дума  и тя е… „Психо”.

Advertisement

С персонаж, базиран на  реална личност – гробаря от Плйнфийлд  Ед Гийн, който убива жени, а от телата си прави страховити трофеи, шедьовърът с неочакван край се превръща в един от първите ужаси, който разчита изцяло на психологическия подход, а не засягат свръхестествени теми. Защото, както признава самият Блох, истинският ужас не е в сенките, а в този изкривен малък свят, скрит в собствените ни черепи”.

Робърт Блох е роден в Чикаго, щата Илинойс, на 5 април 1917 г. Автор е на над 30 романа, както и на над сто разказа. Носител на Hugo Award for Best Short Story и дългогодишен сценарист в Холивуд, Блох вдъхва нов живот на ужаса като жанр и не се страхува да експериментира със сюжети, вдъхновението за които черпи от самия живот.

Преводач: Николай Аретов

Дизайнер на корица: Живко Петров

Цена: 13,90 лв.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement