Connect with us

Култура

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Avatar

Публикувано

на

Korica Kriminalistika

Излезе от печат вторият том на „Курс по криминалистика” на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи“ в университета. Монографията е публикувана точно година след отпечатването на първия том от Курса по криминалистика, в който са анализирани историческите и теоретични основи на криминалистическата наука.

Предмет на втория том на Курса по криминалистика са криминалистическите теории за следите, диагностиката, диференциацията и идентификацията. Тези теории и основаните на тях методи определят методологията на криминалистическото познание в следствената и експертната практика. Както първия, така и втория том е предназначен за органите на досъдебното производство, съда, вещите лица в областта на криминалистическите експертизи, оперативно-издирвателните органи и специалистите технически помощници. Курсът по криминалистика запълва съществена празнина не само в криминалистическата теория, но и в учебния фонд на обучението по криминалистика. Тя е отличен учебник в университетското обучение по криминалистика – за студентите от специалностите „Право”, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ (модул „Криминалистика”) и магистърската програма по „Съдебни експертизи” във ВСУ „Черноризец Храбър”, както и за всички, които проявяват по-задълбочен интерес към криминалистическата наука.

С книгите си, със създадените с активното му участие кабинети по криминалистика, както и с богатия практически, изследователски и преподавателски опит, проф. д.ю.н. Йонко Кунчев има огромен принос за повишаване нивото на криминалистическата подготовка на студентите от Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. През 2020 г. проф. Кунчев бе удостоен с награда „Варна“ за първия том от Курса по криминалистика, за създаването на комплексна магистърска програма по съдебни експертизи и учебен модул „Криминалистика“ в университета.

В началото на февруари предстои публичният online курс „Профилиране на неизвестни извършители на престъпления“, който ще бъде воден от проф. Кунчев. Събитието се очаква с интерес, както от студентите, така и от специалисти от практиката.

Предстои издаването на 3-ти и 4-ти том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement