Connect with us

Lifestyle

Първият в България Ултра Крос Триатлон се проведе в Приморско

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Общо 43-ма атлети се включиха в Ултра Крос Триатлон „Лъвско сърце“, който се проведе в Приморско. Уникалното за България състезание събра на едно място опитни атлети и любители на спорта, които показаха изключителна издръжливост, като преминаха 140 км за по-малко от 13 часа. Събитието се организира за първи път под патронажа на кмета на Приморско д-р Димитър Германов и с изключителната подкрепа на общината, ЕкоТой, RAM Bikes, БФТ и GreenWay.

Състезанието включва традиционните три етапа на триатлон, но с многократно увеличен обем по неравен терен. Участниците трябваше да преминат 3 км плуване в залива на плаж Перла, Приморско, 119 км планинско колоездене в Странджа планина и 18 км бягане в резерват Ропотамо с обща денивелация от 2559 м. Надпреварата преминава през територията на четири резервата и три общини. Местата не са избрани случайно – трасето прекарва участниците през девствени кътчета и забележителности като Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос. Всеки един от етапите представлява своеобразен културен маршрут с богата история.

„Лъвско сърце провокира атлетите да проявят максималния си потенциал, като ги поставя на тройно изпитание в една от най-чистите и диви планини на България.“, разказва Филип Шавов – един от организаторите и добавя „Удивително е да видиш тези мощни атлети в действие. Силата, готовността да помогнат и най-вече усмивките – истинските ценности, преобладаваха в Приморско онази неделя.“

Двадесет и четири годишният Емил Стойнев–младши зададе „тона“ на състезанието, излизайки от водата на 49-та минутата от началото на надпреварата. Той успя да премине трасето от 140 км. за 7 ч. и 11 минути като постави висока летва и заслужено спечели първото място. Второто място грабна спасителят Йордан Нечев от клуб GreenWay, който премина по тежкото трасе за 8 часа и 11 минути, а колегата му по клуб Камен Тончев си извоюва третата позиция с време от 8 часа и 21 минути.

При жените най-добре се представи опитната колоездачка Христина Козарева-Лайкеб, която успя да премине през трите етапа за 9 часа и 7 минути. Републиканската шампионка по колоездене Анелия Карагьозян спечели второто място с общо време от 10 часа и 14 минути, а Ася Мицева стана трета с 10 часа и 36 минути. Общо 34-ма участници финишираха успешно в рамките на контролното време, а с усилията си, атлетите показаха, че всичко е възможно щом човек носи Лъвско Сърце.

Advertisement

Победителите бяха удостоени с ръчно изработени медали и си поделиха наградния фонд от 5000 лв., осигурен от община Приморско. Всички състезатели, които завършиха успешно,  получиха медали и награди, включващи новата карта на Странджа планина, силови гелчета Agel, специализирана тениска, Roobar и ПроВиотик.

Събитието се осъществи с подкрепата на община Приморско, РПУ Приморско, Царево и Малко Търново, Гранична Полиция, ГEОПАН, Great Wall, RAM, EkoToi, Е-Лек, Витанеа, Doppelhertz, Смарт Органик, Agel, Сивен Спорт и Бачково, които помогнаха „Лъвско сърце“ да стане реалност. Не по-малка бе и заслугата на множеството доброволци, родители, приятели и служители на реда, грижещи се за сигурността и удобството на състезателите.

Подготовката за „Лъвско Сърце“ 2017 вече започна, а догодина се очаква в уникалното по рода си състезание да се включат още повече участници, които да се борят за титлата „Лъвско сърце“.

Ултра Триатлон „Лъвско Сърце“ е състезание най-вече със самия себе си. Вдъхновен от любовта към приказната природа на България, триатлонът има за цел да популяризира природосъобразния туризъм, да запознае отблизо с културното наследство и да насърчи всеки смелчага да надскочи собствените си граници.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement