Connect with us

Музика

Първият сингъл от предстоящият нов албум на “Мистерията на българските гласове” излиза официално

Avatar

Публикувано

на

Front Final 2000PX

„Pora Sotunda“ е първият сингъл от предстоящият нов албум на “Мистерията на българските гласове” и е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Дед кен денс. Сингълът ще излезе официално на музикалния пазар в Европа на 8 декември, а на 15 декември ще зарадва и меломаните в САЩ.  Той ще бъде издаден в ограничено количество – в 7 инчов винилов формат, което ще го превърне в търсен колекционерски артикул. В световен мащаб ще се разпространява и цифрово. Песента „Pora Sotunda”, която е А страна на сингъла, е изключително нежна и лирична. Тя ще бъде първият официално издаден студиен запис на “Мистерията на българските гласове” след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла ще звучи песента “Ганка”, която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав – носител на награда Грами от 1990 г. Заедно със сингъла ще бъде представен и въздействащ видео клип към него, който е заснет в България – в Родопите.

Предстоящият нов албум на хор „Мистерията на българските гласове“ ще бъде издаден и разпространен извън България от независимата немска звукозаписна компания Професи Пръдакшънс. Новината за сключения договор между тях и продуцента на българският хор Шуберт Мюзик Пъблишинг, бе официално обявена преди броени дни. Издаването на албума е планирано за началото на 2018 г., а българската публика успя да чуе за първи път съвместните изпълнения на хора и Лиса Джерард. Това се случи по време на двата прекрасни концерта през м.юни – в София и Пловдив.

Новият албум на „Мистерията на българските гласове“ е плод на почти двегодишна работа на хорът, продуцентският екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард известна на меломаните както като член на дуото Дед кен денс, така и като композитор и изпълнител на филмова музика. През 2000 г. тя печели „Златен глобус“ за музиката към филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. В албума участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман, който от дълги години работи с Лиса Джерард и Дед кен денс. В песните, своето неповторимо присъствие имат и българските музиканти: Петър Миланов – китара, Христина Белева – гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Димитър Карамфилов – контрабас. Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са специално композирани за хора от Лиса Джерард, ирландския композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума.

Последвайте “Мистерията на българските гласове” във Facebook – ТУК.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement