Connect with us

Общество

Първото в България състезание за 5-инчови дронове на закрито ще се проведе в София

Avatar

Публикувано

на

1920x1920 DRONE box jpg

снимка: ПР

Поредица от дрон шампионати завладяват столицата от 20 до 23 октомври, в рамките на първото дрон изложение на Балканите – INTER DRONE EXPO

За първи път в България ще се проведе състезание за 5-инчови дронове на закрито. Това ще се случи в Интер Експо Център, на 22 октомври, в рамките на първото дрон изложение на Балканите – INTER DRONE EXPO. Състезанието, в международен формат, за този клас дронове ще е последното за сезона на MultiGP в рамките на проекта Drone ARENA. То се организира със съдействието на Асоциация „Обединено дрон общество“, Българска федерация по авиомоделизъм–BAF, Steldi Air, клуб DroneXtreme (София), клуб AltairFPV (Габрово), DCV – Дрон клуб-Варна, Дрон клуб-Пловдив, FPVScape и Drones.bg.

Сборен пункт на пилотите от България и чужбина е изложение INTER DRONE EXPO, от 20 до 23 октомври. Форматът се реализира съвместно от Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение. Освен състезанието за 5-инчови дронове на закрито, майсторите на безпилотните машини ще мерят сили в различни категории, благодарение на изградените от организаторите състезателни зони и дрон-трасета. По тях ще прелетят дроновете на именити състезатели, сред които и тези на пилотите от четирите най-големи дрон клуба в България – DoneXtreme, Дрон Клуб Варна, Altair FPV и Дрон Клуб Пловдив. Ще станем свидетели на Международен дрон шампионат и Републикански шампионат.

Правилата

Advertisement

„Събитието е последното за годината за 5-инчови FPV дронове“, споделят организаторите. Надпреварите се провеждат със състезателните дронове, проектирани и сглобявани от пилотите. Според правилата те трябва да преминат през предварително наредено трасе от препятствия. Изискванията към безпилотните машини е не само да развиват голяма скорост, но и да имат необходимата маневреност за преодоляване на различните препятствия.

Организаторите са обособили различни зони – ON ROAD, DRIFT и CRAWLERS, както и обширно Дрон-трасе, с площ 1300 кв.м. Може би тук е мястото да споменем, че България заема важно място в дрон-картата на Европа. Защото тя е една от четирите страни, благодарение на усилията на Drone ARENA, в които се организират международни квалификации, в резулатат на спечеления статут към MultiGP – водещата световна верига от състезания с летящи дронове.

Силата на водорода

Състезанията започват в 10.00 и завършват в 17.00 часа. На трасе CRAWLERS ще се проведе Демонстративно състезание с катерачи, модели 1:12 – 1:10. Дрифт демонстрации ще срещнат пилотите, които се състезават с модели 1:10 с електродвигатели, ще има тренировки и демо на on-off-road писта, както и демо стартове на писта с модели 1:28 на трасе ON ROAD.

На същото трасе ще видим и състезанието между машини с електродвигатели, захранвани с водородна клетка. Заедно ще стартират до 10 модела, които ще мерят сили в продължение на 4 часа. Печели този, който направи най-много обиколки.

Advertisement

Над 180 км/ч

Любопитните погледи със сигурност ще събират тестовите полети на FVP трасе. Интересно е да споменем, че при тях моделите са оборудвани с FPV камери/камери за гледане в реално време/, а пилотите летят със специани очила… Докато дроновете развиват 180 км/ч, че и повече. Главозамайващо, нали?

Събота и неделя, изпълнени с адреналин

Да, сигурни сме, че 22 и 23 октомври, ще бъдат дните на адреналина и емоциите.

С отварянето на изложението в съботния 22 октомври, стартира и дългоочакваното FVP дрон рейсинг – Международният дрон шампионат. Според правилата стратират по два или три модела. Класирането е по най-много направени обиколки за определено време. Начисляват се наказателни точки за всяко пропуснато или некоректно преодоляно препятствие.

Advertisement

Участниците ще се впуснат и в Републикански шампионат на БФАМС за онроуд и офроуд автомодели 1:10. Той се провежда правилата на Българската федерация по автомобилни спортове (БФАМС). Какви са те, можем да разберем ето ТУК.

Шампионатите продължават и в неделя. Именно в този ден ще определени най-добрите от най-добрите. И може би тук е мястото да вметнем, че както подобава, шампионът ще получи и специална награда. SAMSUNG Bulgaria ще осигури голямата награда, която ще получи победителят в предстоящият Международен дрон шампионат в рамките на изложение Интер Дрон Експо. Най-добрият ще си тръгне с монитора Odyssey G4.

Искате да посетите дрон-състезанията и изложение INTER DRONE EXPO? Можете да се сдобиете с билет за по-малко от 2 минути на сайта www.interdroneexpo.bg

Continue Reading
Advertisement