Connect with us

Музика

Първо издание на Plovdiv Jazz Summer

Avatar

Публикувано

на

242638952 2463333077144868 4377818773950096598 n scaled

За първа година Plovdiv Jazz Fest ще има своето лятно издание. Програмата на Plovdiv Jazz Summer ще обхване началото и края на август, а събитията ще се състоят на две места. Между 03 и 05 август от 21:00 ч. в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив ще видим концертите на три джаз дами: Мирослава Кацарова, Розалия де Соуза и Белослава. Втората част от лятната програма ще бъде от 26 до 28 август в село Марково, където ще бъде и концертът на Теодосий Спасов.

Plovdiv Jazz Summer започва на 03 август с Мирослава Кацарова и „Дългите сенки на август“ – концерт на триото на пловдивската вокалистка, което включва пианиста Мирослав Турийски и барабаниста Младен Димитров. Тази година тримата музиканти празнуват 10 години от началото на съвместната им творческа работа.

Концертната програма включва основно оригинални песни на български език. Заглавието на концерта „Дългите сенки на август” всъщност е и най-новата песен на триото, която ще има своята своеобразна премиера именно през август. Автор на текста е поетесата Ина Иванова, а аранжиментът е на Мирослав Турийски.

На 04 август за лятната програмата на Plovdiv Jazz Summer пристига бразилската певица Розалия де Соуза. Родена в Рио де Жанейро, тя заминава за Италия, където получава своето образование. Днес тя живее и работи в Рим и културата на двете държави е силно определяща за музиката ѝ. Розалия де Соуза добива голяма популярност с работата си с миланския композитор, диджей и продуцент Никола Конте. Естетиката ѝ е белязана от носталгични препратки към бразилската боса нова и музиката от старите европейски черно-бели филми. Ретро и модерна едновременно, Розалия де Соуза е вече добре позната на пловдивската публика, тъй като през 2015 г. с неин концерт бе открит Plovdiv Jazz Fest. Този път тя ще пристигне със своя квартет и ще представи последния си албум Inspirada, появил се през март тази година.

На 05 август ще бъде дългоочакваният юбилеен концерт на Белослава, с който тя празнува 22 години на сцената. Певицата ще ни потопи в красивата и любовна атмосфера на музиката си заедно с артисти като Живко Петров, Димитър Семов и Росен Захариев-Роко.

Advertisement

Втората част на лятното издание на Plovdiv Jazz Summer ще се проведе в село Марково, което се намира на 15 минути с автомобил от Пловдив в Родопите. На 27 август центърът му ще се превърне във впечатляваща джаз сцена, на която ще се качи Теодосий Спасов, заедно с Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов. Концертът ще бъде с вход свободен.

Ден преди това ще бъде концертът на Дани Белчева с новия ѝ албум Silver Button, заедно с Милен Кукошаров, Мишо Иванов и Димитър Семов. На 28 август пък ще се състои концертът „Родополоджи“ на саксофониста и композитор Димитър Льолев. Той ще свири заедно със своя квартет, част от който е и пианиста Антони Дончев.

Двата концерта всъщност ще се проведат в камерна градинска атмосфера на място, което отново се намира в село Маркова, но публиката ще научи ден преди събитието. Билети за тези концерти се продават само предварително, местата ще бъдат много ограничени. Продажбата на билети ще започне в края на юни.

Историята на джаза ще бъде тема на горската перипатетична разходка-лекция, както и на филмова прожекция.

Вече са известни датите и за есенното издание на Plovdiv Jazz Fest, който тази година ще бъде от 04 до 07 ноември, а скоро ни очакват и повече подробности за концертите от програмата му, в която ще участва и тазгодишен носител на „Грами“. Фестивалът отново ще бъде в Дом на културата „Борис Христов“ и след две доста ограничени години, организаторите планират  активна основна и съпътстваща.

Advertisement

Билетите за първите концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim.

Освен тях в продажба са и ограничен брой фестивални билети, които включват всички концерти от програмата между 03 и 05 август на Plovdiv Summer Fest.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2022 г.

Песента „Дългите сенки на август“ е създадена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Advertisement

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Continue Reading
Advertisement