Connect with us

Култура

Разнообразна програма и хитови заглавия на тазгодишното 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата

Avatar

Публикувано

на

image 1

снимка: PR

По време на 44-тия Софийски международен панаир на книгата посетителите на най-голямото книжно събитие у нас за пореден път имаха възможността да се срещнат с редица дебютиращи и утвърдени автори. 4-тото издание на Софийския международен литературен фестивал, което се проведе по същото време в НДК, пък допринесе за богатата културна програма. В съботния ден от панаира в НДК издателство „Сиела” бе подготвило събития за всеки вкус.

В 12:00 часа на Сцената за културна програма в НДК малки и големи изгледаха с интерес  ексклузивен епизод от уеб тийн сериала „Не така, брат!”, който ще бъде излъчен онлайн идната сряда. Първоначално бе обявено, че след прожекцията на епизода Мишо (Мино Караджов) ще чете откъси от своя Дневник, но поради вирусно заболяване младият актьор не успя да се включи в представянето на „Дневникът на Мишо”. Актрисата Ана Мария Янакиева (позната като Блага от хитовия уеб сериал) се справи отлично, отговаряйки на въпросите на феновете. Изненадата дойде от възрастна дама в публиката, която сподели искрения си интерес към сериала и към книгата, отбелязвайки че подобни иновативни за България проекти трябва да приковават вниманието не само на децата, но и на техните родители, баби и дядовци.

image 4

снимка: ПР

След представянето на „Дневникът на Мишо” бе ред на официалната премиера на „Първият рожден ден” – последната книга на Теодора Димова. Писателката и литературният критик Митко Новков откриха събитието с четене на кратки откъси от повестта. Новков приветства гостите и подчерта, че Теодора Димова е първият автор, който пише за евангелието според евангелието. Изключителният задъхващ език е другата отличителна черта на текста, каза той, отбелязвайки, че Димова предприема огромен писателски риск, избирайки да даде точно такава форма на творбата си. Георги Иванов, певец в хора на църквата „Св. София”, увенча представянето с великолепно изпълнение на ортодоксалното песнопение „Ангел вопияше”.

Advertisement

В 14:00 часа на сцената застанаха дебютиралите през 2016 г. писатели Радко Пенев и Георги Бърдаров. Повод за разговора им пред публика беше предизвикалият огромен медиен интерес роман на Пенев „Ритуалът”. Освен отлични писатели, двамата споделят много общи неща, което в крайна сметка води до запознанството им това лято и до тяхното искрено приятелство. Пенев отново запази в тайна бъдещите си проекти, като предпочете да отговаря на въпросите на публиката с типичното си чувство за хумор.

Изявите на авторите на „Сиела” приключиха в съботната вечер, когато германският писател от български произход Илия Троянов бе гост на 4-тия Софийски международен литературен фестивал. Разговорът му със Светлозар Желев прикова вниманието на многобройната публика, а авторът на „Власт и съпротива” отговаряше на сложни геополитически и болезнени за историята на България въпроси с присъщите си смелост, ерудиция и финес.

А ето и най-продаваните заглавия на щанда на издателство „Сиела” (№ 107) на тазгодишния панаир на книгата:

  1. „Детски и домашни приказки”, Братя Грим
  2. „Власт и съпротива”, Илия Троянов
  3. „Първият рожден ден”, Теодора Димова
  4. „Любими коледни истории”, Джани Родари
  5. „Човек на име Уве”, Фредрик Бакман
  6. „Да четеш Лолита в Техеран”, Азар Нафизи
  7. „Аз още броя дните”, Георги Бърдаров
  8. „Жената на посланика”, Дженифър Стайл
  9. „Кладенецът”, Веселина Седларска
  10. „Мосю Жан в преследване на щастието”, Томас Монтасер
  11. „Баба праща поздрави и се извинява”, Фредрик Бакман
  12. „Машина за ангели”, Ник Харкауей
  13. „Любовта ми подари”, Стефъни Пъркинс (съставител)
  14. „Последната територия”, Момчил Николов
  15. „Трескав блян”, Джордж Р. Р. Мартин
  16. „Васко да Гама от село Рупча”, Братя Мормареви
  17. „Войната на таралежите”, Братя Мормареви
  18. „Корените на омразата”, Ориана Фалачи
  19. „Нови 101 отбивки”, Иван Михалев и Елина Цанкова
  20. „Брит-Мари беше тук”, Фредрик Бакман
Continue Reading
Advertisement