Connect with us

Култура

Ранен роман на Айн Ранд ще шокира многобройните й почитатели

Avatar

Публикувано

на

Книгата й се нарича  „Идеал“и съдържа не само романа, но и пиесата, която тя прави по него. Една от най-знаковите и значими жени от миналото столетие отново ще предизвика полемики, това е сигурно

Айн Ранд започва да пише „Идеал“ още ненавършила тридесет години. Но не остава доволна от романа си и го преработва в театрална пиеса. Така първият  вариант на текста остава непубликуван. Едва през 2012 г. Ричард Ралстън, главен редактор в Института „Айн Ранд“, решава, че  романът трябва да бъде издаден заради милионите почитатели на писателката. Книгата излиза тази година в САЩ, месеци след това и в България.

Изданието е безценно за последователите на Ранд: те ще имат възможност да сравнят двете творби и да станат свидетели на ранните търсения и заблуди на младата Ранд.

В центъра на сюжета е красивата филмова актриса Кейт Гонда. Обвинена в убийство, тя е принудена да потърси помощ от шестима свои почитатели. Шест различни мъже, всеки един от които е писал на актрисата, че тя олицетворява неговия идеал. Ранд майсторски разкрива вътрешните тайни на героите. Какво ще се случи: ще намери ли спасение Кейт или шестимата мъже ще предадат идеала си – ще научите, ако прочетете тази история.

Айн Ранд (1905-1982) e американски философ и писател от руски произход. През 1925 г. тя емигрира от Съветска Русия в САЩ, където остава до края на живота си. Ранд създава философска система, наречена „обективизъм“. Философските й идеи са ясно отразени в романите й. Първият й публикуван роман е „Ние, живите“, който излиза през 1936 г. Книгата, която носи на Ранд световна известност, е „Изворът“(1943). Шедьовърът „Атлас изправи рамена“ (1957) е втората най-популярна книга в САЩ след Библията. Романите на Айн Ранд са преведени на повече от 16 езика и са издаден в над 20-милионен тираж.

Advertisement

Айн Ранд е любим автор на много български читатели. Със знака изд. „Изток-Запад“ досега са излезли: „Изворът“, „Атлас изправи рамене“, „Ние, живите“, „Капитализмът непознатият идеал“, „Романтически манифест“, „Новата левица: антииндустриалната революция“, „Философията: кому е нужна“, „Химн“.

Почитателите на Ранд, за които тя един от най-великите мислители на ХХ в., могат да научат повече за нея и от книгата „Моите години с Айн Ранд“ на Натаниъл Брандън.

Continue Reading
Advertisement