Connect with us

Култура

Религиозните войни от XV век оживяват в „Божи воини“

Avatar

Публикувано

на

Втората книга за Рейнмар от Белава съчетава епични битки с историята на Средна Европа от XV век.

Докато феновете очакват нов сезон на хитовия сериал с участието на Хенри Кавил по поредицата „Вещерът“, на български език се появява втора книга от историческата фентъзи сага на Анджей Сапковски„Божи воини“!

„Божи воини“ е безкомпромисното и още по-кърваво продължение на емблематичната „Кулата на шутовете“, което ще ви запрати насред лудостта на религиозните войни в Европа от началото на XV век.

Светът, милостиви господа, в последно време взе че стана по-голям. Но в същото време като че ли се и смали…

Горещо и знойно е лятото на 1427 година. Поредният кръстоносен поход се е насочил към Прага, защото който владее Прага – владее света.

Advertisement

Eдно е сигурно – там, където се води война, се лее много кръв. И никой не е защитен.

Войната няма да подмине и Рейнмар от Белава – познат като билкар, лекар, благородник, магьосник, злополучен любовник, герой от войната, издирван престъпник и (само понякога) кръгъл глупак.

Две години след развръзката в „Кулата на шутовете“ Рейнмар все така се укрива и не би зарязал мирния си начин на живот по никакъв начин. И може би това би му се удало, ако съдбата или някой, който умело направлява ръката ѝ, не бе решил да се намеси.

Принуден да напусне скривалището си в Прага, натоварен с важна мисия от водачите на хуситите, магьосникът поема към Силезия, където ще открие, че пътят към ада наистина е постлан с добри намерения. Особено когато човек се окаже въвлечен в абсурда на религиозните войни и открие, че все още е преследван, а някой иска да го направи инструмент за политически интриги.

Но това, което враговете му не знаят, е, че този път Рейнмар е готов. Войната го е променила и той няма да се спре пред нищо или никого, за да защити всичко, за което се е борил досега.

Advertisement

Но когато умре мечта, нейното място се заема от мрак. А в мрака, особено когато разумът заспи, се пробуждат чудовища…

А светът става все по-мрачен и малък…

В „Божи воини“ Анджей Сапковски съчетава умело реални исторически хроники с пленителни приказки и легенди, за да изплете мрачен и вълнуващ свят, базиран на Европа от XV век. А красивите описания на Силезия и Бохемия са редувани от епични битки, подпалени села и градчета, в които се е настанил ужасът.

Редувайки фентъзи елементи с истински събития, този роман успява да изгради пъстра плетеница от политически интриги и предателства, които ще намерят своята смайваща развръзка в края на трилогията.

Брутална в жетокостта си, съблазняваща в своето интелектуално богатство,  „Божи воини“ от Анджей Сапковски е задължително четиво не само за любителите на фентъзито, а и за всеки, който иска да познава историята на света, в който живее.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement