Connect with us

Култура

„Речи против Катилина“ за почитателите на Амели Нотомб!

Avatar

Публикувано

на

На 15 декември Амели Нотомб отново ще ви предизвика – този път с „Речи против Катилина”. Една страховита история, подправена с присъщото на ексцентричната писателка чувство за хумор и абсурд.

В „Речи против Катилина” (превод: Светла Лекарска, изд. Колибри) двама новоизлюпени пенсионери, Емил и Жюлиет, решават да прекарат старините си на село. Всичко е мирно и тихо до посещението на съседа, лекаря Бернарден. Уж идва да им се представи от добро възпитание, мислят те, а остава цели два часа, по време на които се изразява, кажи-речи, само със звукоподражания. Двойката проявява чудеса от въображение и усилия, за да поддържа разговор, в който успява да изтръгне от него единствено „да” и „не”. След това всеки ден, в същия час, тайнственото посещение се повтаря. И докато Емил и Жюлиет се чудят как да се отърват от него, читателят за пореден път ще остане удивен от нестандартния, садистичен талант на Амели Нотомб.

От дебюта с „Хигиена на убиеца“ през 1992 г. литературният ритъм на Амели Нотомб е безотказен – всяка есен нова книга. Със своята неизтощима фантазия и провокативен личен стил тя се превърна в икона за милиони последователи от всички географски ширини. През 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, който има успешна екранизация под режисурата на Ален Корно. „Речи против Катилина” излиза още през 1995 г. и печели награда „Жан Жионо”, награда на телевизионния канал „Пари Прьомиер”, награда на Френско-европейските литературни асоциации и награда „Ролан дьо Жювнел”!

Continue Reading
Advertisement