Connect with us

Култура

„Роб Рой“ е новото заглавие в елитната колекция „Върхове“

Avatar

Публикувано

на

В началото на есента издателство „Изток-Запад“ зарадва своите верни читатели с романа „Роб Рой“ от сър Уолтър Скот. Историята за любов, приятелство, измяна и предателство е любима на поколения по целия свят.

Сър Уолтър Скот е роден в Шотландия на 15 август 1771 г. в семейството на адвокат. Като дете Скот е с крехко здраве и прекарва голяма част от годината във фермата на дядо си. Вероятно във фермата сред красивата и сурова природа на Шотландия се заражда интересът му към фолклора, преданията и легендите, който ще бележи живота на бъдещия писател. Впоследствие Уолтър Скот завършва право и започва адвокатска практика. Успоредно с това той събира и издава няколко тома древни балади, изучава културата на Шотландия и родословието на отделните кланове. Той чете в превод и оригинал значимите произведения на поетичното творчество. Дългите години занимания с исторически и литературни текстове подтикват Скот към лично творчество Той е вече утвърден поет, когато през 1814 г. издава „Уейвърли“, първия от поредица исторически романи. Скот задълбочено проучва миналото и достоверно представя отминалите епохи в своите книги. Романите му се радват на голям читателски интерес, който не стихва и до ден днешен. Авторът е признат за един от най-големите британски новелисти, а през 1820 г. получава благородническа титла. Умира на 21 септември 1832 г.

„Роб Рой“ е исторически роман, публикуван за първи път през 1817 г. Книгата е добре посрещната от читателите, това е и творбата на Скот с най-динамично развиващо се действие.

Действието на романа ни пренася в XVIII в. Младият Франсис (Франк) се завръща от Франция в Англия, за да започне работа в търговската фирма на баща си. Двадесетгодишният младеж се увлича от поезия и търговията не го влече. Това е причина за конфликт с баща му и младежът за назидание е изпратен в замъка на своя чичо в Северна Англия. Там Франк се влюбва в далечната си родственица Даян Върнън и попада във водовъртеж от драматични събития. Младият мъж трябва да премине през поредица от премеждия, за да спаси честта си и семейната фирма. На негова страна застава един силен съюзник ‒ легендарният Роб Рой, известен като шотландският Робин Худ.

Книгата излиза под номер 27 в престижната колекция „Върхове“, събрала произведенията на всепризнати майстори на словото от целия свят. Преводът от английски е дело на Теодора Атанасова, преводът на стиховете и редакцията са на Огняна Иванова. Художник на корицата и на илюстрациите е Петър Станимиров.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement