Connect with us

Култура

„Роден под щастлива звезда“ и „Островът на изненадите“ ще бъдат представени в Брюксел (Белгия)

Avatar

Публикувано

на

Творческият екип „Приключения с кораб“ ще представи куклените спектакли с музика на живо „Роден под щастлива звезда“ и „Островът на изненадите“ в белгийската столица в началото на месец февруари по покана на Българо-белгийската културна асоциация BeArt.

Тримата чудати герои – търсачи на приключения, ще разкажат на децата колко силно може да бъде приятелството и колко важно е да следваш смело порива на своето сърце в представлението „Роден под щастлива звезда“ на 05.02.2023 г. от 11 ч. в българо-белгийска културна асоциация BeArt (Адрес: Chausée de Roodebeek 296, 1200 Woluwe-Saint-Lambert, Bruxelles). Те ще гостуват и на децата от Българско училище „Пейо Яворов“ – гр. Брюксел, с които заедно ще откриват интересни предизвикателства в необикновения свят на представлението „Островът на изненадите“.

Как се създава декорът за куклен спектакъл? Публиката ще разбере това в станалите „запазена марка“ на артистичния екип творчески работилници. Всяко от представленията има своя уникална тематична творческа работилница, разкриваща на деца и родители вълшебна техника, с която са създадени декорът и куклите. След всяко представление сценографът на спектаклите – Здравка Кантарева, ще проведе творческа работилница.  Ателиетата са възможност за деца и родители да съпреживеят заедно творческия процес.

Спектаклите “Роден под щастлива звезда” и „Островът на изненадите“ са интерактивни куклени представления с музика на живо за деца между 4 и 12 години. Те са първа и втора част от трилогията „Приключения с кораб“ на творческия екип Маргарита Петрова – актриса и драматург, Здравка Кантарева – художник и сценограф, Милена Великова – пианист и композитор. Трите дами създават пътуващи представления с музика на живо, които дават нов смисъл и преживяване на нестандартни и неочаквани за театрален спектакъл пространства.

Авторската драматургия на двете представления, ползваща за основа творчеството и героите на Туве Янсон, разказва истории за предизвикателствата да преодолееш страховете си, за смелостта да последваш сърцето си и великата сила на приятелството. Форматът на сценографията на двете представления е мобилен, с размер на голяма книга. На принципа на поп-ъп книжките пред децата се откриват 3D картини на велики приключения с неочаквани обрати и съдбоносни срещи.

Advertisement

Музиката е специално създадена за двете представления и се изпълнява на живо, което допринася за още по-силното емоционално преживяване на действието ТУК И СЕГА. Всеки герой е представен с песен, а всяко сценично действие е одухотворено със звукова атмосфера. Цялостното възприятие на музиката откликва на естествените детски нагласи за красота и развива естетическият им усет.

Facebook събития: (1) „Роден под щастлива звезда“ в гр. Брюксел (Белгия) | Facebook

Проект „Приключения с кораб в Брюксел“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Мобилност’22“ Сесия 2 и с партньорството на Сдружение „Алтернативен свят Оренда“.

Continue Reading
Advertisement