Connect with us

Lifestyle

Родители на деца с увреждания се обучават как да помагат и на други семейства

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Да имам ли второ дете? Мога ли да съм еднакво добър родител на две различни деца? Как ще се справя?

Тези въпроси си задава всеки, но когатов семейството вече има дете с увреждане, те изглеждат още по-сложни. Затова особено ценниса подкрепата и споделения опит на други родители, минали вечепо този път. Те могат да се превърнат в посланици на добри идеи и практики, категорични са експертите от Фондация „Деца с проблеми в развитието”, които организираха обучение за самопомощ и подкрепа на семейства, в които има дете с увреждане. Основната целе да се повишиинформираността на родителите за предимствата от раждане на второ дете и от постигането на балансиран подход при отглеждането на децата в тези семейства.

Според Анита Кънчева, мениджър на проекта, много е важно обучените родители да се придържат към основни принципи в общуването.

„Чрез интересни ролеви игри очертахме конкретни насоки в комуникацията –родителите могат да споделят личен опит, но не и да дават съвети; могат да провокират събеседника да помисли по определен въпрос и по този начин, в по-широк смисъл, да променят обществените нагласи. Изборът и пътят могат да бъдат само лични. Поставянето на тези граници е от огромно значение.”

Обучението за деца и родители е част от Проекта “ДЕТЕ – Да сподЕлим с вашеТо семЕйство” на Фондация „Деца с проблеми в развитието”. Специално разработения сайтwww.projectchild.dpkids.orgдававъзможности за споделяне на добри практики и информирана самопомощ.

Advertisement

 

 

Continue Reading
Advertisement