Connect with us

Музика

Русия, Сърбия и България– победители в конкурсите на Европейския фестивал „Златни искри“

Avatar

Публикувано

на

Русия, Сърбия и България са тазгодишните победители в Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“. Фестивалът се проведе този уикенд във Варна в две последователни конкурсни вечери. В първата конкурсна вечер автори от България, Русия, Македония, Израел, Беларус и Сърбия представиха нови детски песни на сцената на „Римски терми“, а в Концертно студио на Радио Варна на следващия ден малките изпълнители премериха сили в три възрастови категории – от 5-9 г., от 10-12 и от 13-15 години.

Песента, която стана победител тази година, се казва „Морето зове“ и беше изпълнена от седемгодишната Ева Медвед от Русия. Музиката, текстът и аранжиментът на песента са на Валери Белова. А малката и талантлива Ева, член на най-популярната  детска руска група „Непоседи“ спечели трета награда в конкурса за изпълнител в категория 5- 9 години. Победител в конкурса за изпълнител в същата категория стана осемгодишният Теомир Генчев от България.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“960″]Милица Илич[/media-credit]

Второто място в конкурса за песен си поделиха две песни. Първата е сръбската песен „Давам честната си дума“ на Огнен Цвекич. Песента беше изпълнена от Милица Илич, която взе първа награда в конкурса за изпълнител в категория 13-15 г. Втората песен се казва „Музиката е повече от думите“ и беше изпълнена от дуета Анна Дмитриевна и Альона Диклина. Альона стана първа в конкурса за изпълнител в категория 10-12 г., а Анна зае второто място в същата категория. Втори стана и варненецът Велизар Димов, който е възпитаник на Студио „Да“.

Песента на известния български композитор Хайгашот Агасян „Гледай със сърцето си“ зае трето място в конкурса за песен.

Наградата за аранжимент получи Венцислав Благоев за песента „Гледна точка“.

Advertisement

„Тази година имаше много силно българско участие и бяха връчени и много специални награди на български автори“ сподели основателят на фестивала Доно Цветков „Предвиждаме в следващи издания да има цяла категория само за  българска детска музика, защото е много важно с каква музика възпитаме децата си“ допълни той. Колко е важно да се дава шанс на детската музика подчерта и  Доротея Петрова, продуцент от детска редакция на БНР. „Златни искри“ е единственият форум от този ранг, който дава сцена на изява на българската музика за деца“ заяви композиторът Стефан Илиев, председател на международното жури в конкурса за песен.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″]Теомир Генчев 2016[/media-credit]

Специални гости на фестивала бяха Деси Добрева, беларуската звезда Олга Горничар, Детско шлагерно студио „Да“ и балет „Тинити“.

Фестивалът „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Министерството на културата.

Continue Reading
Advertisement