Connect with us

Lifestyle

Рута Сепетис пристигна в София

Avatar

Публикувано

на

Официалната среща с американската писателка от литовски произход ще се проведе на 6 декември от 19:00 ч.

Ден преди откриването на X Международен литературен фестивал бестселъровата авторка Рута Сепетис („Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“ и „Трябва да те предам“) посети Американския колеж в София. Там тя се срещна с възпитаници на училището от различни класове, изнесе кратка вдъхновяваща лекция, в която разказа малко повече за историята на собственото ѝ семейство, решението си да изостави успешната си кариера на музикален продуцент и да се превърне в „пазител на забравените истории“. Тя отговори и на множество въпроси, свързани с творческия блокаж, ролята на писателя в наши дни, както и за съхранението на родовата памет.

Сепетис, която дълги години работи с текстописеца на Bon Jovi Дезмънд Чайлд, а по-късно продуцира легендарния Стив Вай, признава, че никога не е мислила, че ще пише исторически романи. Въпреки това разказът на собствения ѝ баша – бежанец от Литва – преобръща отношението ѝ към разказването на истории и я връща към света на литературата. Пред читателския клуб на Американския колеж в София тя сподели, че само разказването на съдбата на един народ през призмата на художествената фикция и пречупването ѝ през живота на конкретен герой може да помогне за взаимното разбиране между нациите.

Гостуването на американската писателка от латвийски произход е един от акцентите на програмата на  X Софийски международен фестивал. Срещата с нея ще се състои на първия ден от Зимен панаир на книгата – 6 декември от 19:00 ч., в Мраморно фоайе на Национален дворец на културата, а модератор на събитието ще бъде Ива Дойчинова.

https://www.facebook.com/events/351040623909648

Advertisement

В центъра на всяка една от творбите на Сепетис попадат реални исторически събития, разказани през гледните точки на нейните млади герои.

Четени както от младежи, така и от възрастни в над 60 страни по цял свят, книгите ѝ се превръщат в моментални бестселъри, а по тях предстоят филмови и телевизионни адаптации. А за приноса си към образованието и съхраняването на паметта Рута Сепетис е наградена със специален орден от президента на Литва.

Още първият ѝ роман, „Пепел в снега“, получава международно признание. Той разказва базирана на преживяванията на собствената ѝ фамилия история за ужасите, с които балтийските народи се сблъскват по време на Втората световна война при управлението на Сталин.

Втората ѝ книга „Сол при солта“, посветена на потъването на немския лайнер „Вилхелм Густлоф“ през 1945 г., става носител на медал „Карнеги“ – една от най-престижните британски награди за детска и юношеска литература. А New York Times го определя като „най-забележителната книга за 2016 г.“

„Трябва да те предам“ – най-новата ѝ книга, която излезе на български през май 2022 г., се превърна в моментален №1 бестселър на New York Times и едно от най-продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата у нас. В историята за края на кървавия режим на Чаушеску в Румъния през 1989 г. българските читатели ще разпознаят частица от родното минало.

Advertisement

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, чувствителното си перо и вдъхновяващите си персонажи Рута Сепетис печели любовта на милиони читатели по света и превръща „скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание“.

 

Continue Reading
Advertisement