Connect with us

Събития

„Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу се завръща

Avatar

Публикувано

на

 на пазара след 40 години отсъствие

Книгата ще се хареса на ценителите на стойностна литература и на бегачите

„Самотният бегач на дълго разстояние“ от Алън Силитоу отново заживява на книжния пазар 40 години след последното си публикуване на български език.

Модерната класика, превърнала се в една от най-значимите книги от отминалия век, съдържа 9 разказа, запечатали гласа на цяло поколение. Те излизат на 15 септември с логото на издателство „Кръг“ в познатия превод на Виолета Тицин, който сега е ревизиран, а корицата на художника Дамян Дамянов отлично илюстрира темите на британския писател.

„Самотният бегач на дълго разстояние“ е издадена за първи път във Великобритания през 1959 г. и обрисува времето на изолация, престъпност, съмнителен морал и бунт на работническата класа, към която самият автор принадлежи. Роден и израснал в работнически квартал на Нотингам, Силитоу напуска училище едва четиринайсетгодишен и започва работа в местен завод. Именно тези ранни години от живота му стават извор на творческо вдъхновение и от тях Силитоу черпи своите теми, сюжети и герои.

Advertisement

Алън Силитоу пише за отхвърлените, потиснатите, осъжданите. Той надниква в онези кътчета на общността, в които рядко се вглеждаме, за да открие бисери и да разкаже с майсторско умение истории, които дълго да останат в ума на читателя.

Разказът, дал името на целия сборник, поставя сериозни морални въпроси, които вълнуват и днес. В него младеж от изправителна институция участва в състезание за бягане на дълго разстояние. Но какъв е смисълът на победата, ако с нея героят легитимира начин на мислене, който не споделя? Историята получава екранизация през 1962 г., по сценария на която е работил самият Силитоу. Филмът се превръща в едно от значимите произведения на Новата вълна в британското кино.

Някога книгата става любима на ценителите на стойностна литература с образите и прозренията си, а днес привлича сред читателите си и бегачите заради споделеното усещане за свободата и удовлетворението, които бягането носи. Тренировката на дълго разстояние рано заран ме кара да мисля, че всяко бягане е като живота – вярно, някакъв мъничък живот, но и той със своето страдание, щастие и всякакви случайности като истинския живот, пише Силитоу в знаковия разказ.

Със „Самотният бегач на дълго разстояние“ издателство „Кръг“ продължава традицията си да преиздава значими литературни произведения, така че да откриват своите нови читатели. В началото на 2022 г. бяха публикувани първите два романа от тетралогията на Джон Ъпдайк за Хари Енгстръм – „Заеко, бягай“ и „Заека се завръща“, а новите издания на книгите на Кърт Вонегът се радват на огромен читателски интерес.

Алън Силитоу (1928 – 2010) е британски писател, автор на повече от 20 романа, 7 сборника с разкази, много есета, пътеписи, детски книги, стихотворения и сценарии. Известен е като един от най-ярките представители на литературното движение „Сърдитите млади хора“, а неговите незабравими герои, увлекателни истории и мъдрост, привличат читателите от всяко поколение.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement