Connect with us

Култура

„Санаториумът“ – истинска история за силата на детското сърце

Avatar

Публикувано

на

Sanatoriumyt cover

Връзката с дома и семейството е това, което дава на децата стабилна основа и им помага да израснат щастливи и уверени. Какво се случва, когато в името на здравето тази връзка се скъса в ранна възраст? Най-точните отговори можем да намерим чрез истинските лични истории и именно това читателите ще открият в „Санаториумът“ на Теодора Лилова. Дебютната книга на авторката ни кани да надникнем в дълбините на сърцето на едно седемгодишно дете и с всяка следваща глава да вървим с него по пътя към себепознанието и израстването.

„Санаториумът“ е книга, която жанрово се намира на границата между роман и мемоар. Авторката разказва за преживяното от нея в морски санаториум „Слънчев бряг“, където е изпратена едва седемгодишна, за да лекува белодробното си заболяване. Травмите, които откъсването от семейната среда в толкова ранна възраст нанася на детската психика, и последствията им върху живота като възрастен постепенно се разгръщат пред читателя с болезнена откровеност. Едно от най-ценните предимства на книгата е искреното ѝ звучене, благодарение на което успяваме да съпреживеем най-съкровеното, споделено от авторката.

Редуват се истории за страх и отхвърляне, за любов, приятелства и безкрайни морски залези. Всички те следват правилата на затвореното общество в санаториума. Разказвайки за трудните моменти от миналото си, Теодора Лилова показва колко е важно да изкарваме наяве болката – за да я приемем и да се помирим с нея.

„Санаториумът“ е история, която печели читателя с непосредствената си искреност и откровеност. Теодора Лилова не крие нищо, не се изкушава да се представи като жертва, а увлекателно и човешки разказва за отношенията в затвореното санаториално общество, динамиката между децата, постоянното търсене на одобрение и доказателство за обич.

Авторката на книгата отправя и предизвикателство към своите читатели. В сайта на „Санаториумът“ има специално създадена секция, в която всеки, който е съпреживял емоционално разказа на Теодора, може да сподели своята лична история, свързана с детството, първата любов, детските страхове и травми. Това пространство ще послужи на читатели с интерес към себепознанието и самоанализа да преработят своите страхове и да продължат напред по-силни и свободни.
Още за инициативите около книгата ще разкаже Теодора Лилова по време на официалната ѝ премиера. Събитието ще се състои на открито в лятната градина на The Bookies (София, ул. „Доспат“ 37) на 8 юли (сряда) от 18:30 ч.

Advertisement

Теодора Лилова има повече от 15 години опит в управление на екипи, IT проекти и продажби, a днес е мениджър в голяма софтуерна компания. Паралелно с това Теодора използва уменията си за решаване на проблеми и желанието да помага на другите, развивайки практиката си като кариерен консултант. От началото на 2017 година e сертифициран Life Purpose Coach: коуч, който е подготвен със знания, похвати и материали да помага на клиентите си да открият призванието си. Пътешественик по душа, Теодора съчетава страстта си към пътуванията с любовта към писането и създава сайта HotelFinder, в който описва впечатленията си. Пътува както по работа, така и със семейството си. Обича морето, водата и плуването и мечтае да се научи да кара сърф.

Издава: „Нидаба“

Continue Reading
Advertisement