Connect with us

Общество

„СБЛЪСЪКЪТ НА НАТАШИТЕ“ и SPAM STUDIOS празнува четири години

Avatar

Публикувано

на

дизайн: Христо Христов

Независимото арт сдружение отбелязва рождения си ден на 30 септември с два моноспектакъла в клуб „Купе“

Рожденият ден ще бъде отпразнуван на 30 септември от 21:00ч. в клуб „Купе“  с уникалната премиера на „СБЛЪСЪКЪТ НА НАТАШИТЕ“ по Ярослава Пулинович.

„СБЛЪСЪКЪТ НА НАТАШИТЕ“ е продължение на моноспектаклите „Мечтата на Наташа“ и „Аз победих от същата авторка. Спектакълът има за цел да срещне двете съпернички на една сцена, като ги изправи една срещу друга в театрално-музикална битка. В ролите на Наташа влизат младите талантливи актриси от випуск 2019, НАТФИЗ Поля Йорданова и Мартина Пенева (и двете с няколко международни отличия). Темата на представлението засяга нуждата на 16-годишните момичета от обществено приемане и има за цел да покаже последствията при младите от прекомерната необходимост от внимание. А когато в основата на конфликта стои момче, нещата сякаш още повече излизат от контрол.

Арт сдружението за независимо изкуство SPAM Studios празнува своя четвърти рожден с откриването на сезон 2022/23г. През 2018г. едни млади и смели хора – Ана Батева (режисьор) и Стефан Здравески (музикант) и още двама, трима съмишленици, решават да правят независимо изкуство. Така през септември с.г. началото е дадено със спектакъла „КОКОШКА“ по текстове на Николай Коляда и А. П. Чехов, като на самото откриване присъства и самият дойаен на руската драматугия – Н. Коляда. След това с няколко премиери, трудности, препятствия, няколко важни участия на международни фестивали и спечелени престижни родни и международни награди и с утвърдени заглавия в афиша на няколко театъра, за тях се говори и днес – SPAM Studios на четири години.

Advertisement

През годините спектаклите, които станаха част от репертоара на сдружението са: „Кокошка“, „Мечтата на Наташа“, „Утерус“, „Шапка, шоколад, анус и още нещо“ ( международен проект с Театър „Златен Елец“, РСМ), „Аз победих“ и „Разбиване“. Сред авторите, които са поставени са Ханох Левин, Деян Дуковски, Нийл Лабют,  Ярослава Пулинович, Николай Коляда и др. Всички независими спектакли представят мисията на сдружението да дава шанс и път за реализация на млади артисти, както и да гради мост между балканските театри.

Като част от спечеления Едногодишен гранд 2021 е и последният спектакъл на SPAM Studios – „Разбиване“ с режисьор Надя Панчева, премиера април 2022. Именно той на 15 септември имаше първата си международна премиера на фестивала ИТФ „Отело“ в Северна Македония, откъдето екипът се върна с четири награди – за Най-добро представление, за Най-добра актриса за Климентина Фърцова, за Най-добър актьор за Мартин Димиев и за Най-добър режисьор за Надя Панчева.

Другата новина за този спектакъл, който зрителите могат да гледат в I AM Studio, е че в една от ролите влиза младото попълнение на театралната сцена – Велина Георгиева, абсолвентка от последния клас на проф. Снежина Танковска. Те ще делят ролята си с новата кино-звезда Климентина Фърцова.

През месец октомври се очаква и следващата премиера на SPAM Studios – представлението „Приказка за мъртвата царкиня“ от Николай Коляда с режисьор Ана Батева. За подробности публиката може да следи официалния сайт и профилите в социалните мрежи на сдружението.

Проектите се осъществяват с помощта на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement