Connect with us

Култура

Сблъсък на двама военачалници от Руската гражданска война в документалния роман “Зимният път”

Avatar

Публикувано

на

ZIMNIYAT PUT 3D e1558689859359

Документалният роман е жанр, който набира все повече популярност, защото предоставя на читателя възможността да се информира в комфортната зона на добрата литература.

„Зимният път“ от руския писател и сценарист Леонид Юзефович е един от най-достойните представители на този жанр, съчетаващ изключително задълбочени исторически проучвания с художествен размах, стил и език. Книгата е базирана на реални личности и събития от малко познат период на Гражданската война в Русия и предлага нова гледна точка към един подценяван момент от историята. Този отрязък от едно размирно и наситено с жестокост време трябва да се помни, разказва и анализира, и „Зимният път“ дава повод и добра основа за това.

“Гнетят ме неправдата, лъжата, неравенството. Иска ми се да защитавам слабите, угнетените. Противни са ми отмъщението и жестокостта”.
А. Н. Пепеляев

Генерал Анатолий Николаевич Пепеляев е име, което всички с интерес към световната военна история познават. С него се свързва на първо място героичният поход на Сибирската доброволческа дружина от Владивосток до Якутия през 1922-1923 г. Белият генерал е сред главните герои в “Зимният път” и пред читателя се разкриват неговите различни лица – блестящ пълководец, неуморен борец за справедливост и поет по душа.

Генерал Пепеляев влиза в трагичен сблъсък с друга забележителна личност, допринесла историческите събития в Русия да поемат в определена посока – Иван Строд. Командирът от Червената армия има не по-малко интересен живот, превърнал латвийския анархист и бъдещ писател в легенда. Двамата руски мъже защитават страстно и с цената на всичко ценно за тях своите каузи. Те са лицата на противоположни идеологии, но част от едно цяло и независимо от това кой излиза победител от битката, трагичната съдба на двамата не допуска чувството за триумф.

Advertisement

“Зимният път” е книга, която не ни оставя равнодушни към една епоха, която с годините се покрива с прах и забрава. Личните истории са точно толкова значими в повествованието, колкото мащабните национални цели и идеали. Читателите с усет за важните послания на документалистиката ще оценят труда на Юзефович, базиран на години ровене из архивите.

Леонид Юзефович е писател и историк, роден е в Москва през 1947 г., а детството си прекарва в Урал. След като завършва университета в Перм, Юзефович постъпва като войник в съветската армия в Трансбайкалския регион в периода 1970-72 година. Дълги години преподава история, а славата му на писател идва с романите „Казароза“ и „Жерави и джуджета“, а след това и с биографията на барон фон Унгерн-Щернберг, „Самодържецът на пустинята“. Той е и сценарист на филма „Гибелта на империята“, лауреат на присъжданите в Русия награди „Национален бестселър“ и „Голяма книга“.

Тaзи новина, откъс от книгата, както и визуални материали можете да свалите от тук или бутона долу.
Зимният път – Леонид Юзефович
За книгата:

“Зимният път”

Автор: Леонид Юзефович
Преводач: Валентина Радинска
Редактор: Боряна Джанабетска
Корица и оформление: Христо Хаджитанев
Обем: 464 стр.
Корици: меки
Цена: 17.90 лв.
ISBN: 978-954-365-228-0

Advertisement
Continue Reading
Advertisement