Connect with us

Музика

Световна звезда поздрави българите с изпълнение на ръченица

Avatar

Публикувано

на

bliss

Джулиан Блис, снимка: ПР

Международният кларинетен конкурс Сава Димитров ще се проведе онлайн от 16 до 20 декември

Един от най-популярните и аткрактивни кларинетисти в света – Джулиан Блис, поздрави всички българи със специално изпълнение на фрагмент от “Ръченица” на Петко Стайнов. Във видео обръщение към родната публика, британският виртуоз, наричан “детето-чудо” и Уейн Руни на кларинетната музика, изразява възхищението си към нашите музикални традиции и споделя, че няма търпение да посети страната ни.

Джулиан Блис е част от “звездното жури”* на първото издание на Международния кларинетен конкурс Сава Димитров, който ще се проведе онлайн от 16 до 20 декември. В него ще се включат близо 100 изпълнители от десетки държави от цял свят, а общият награден фонд на събитието е 50 хил. лева под формата на парични и предметни награди. Организатори на конкурса са Фондация “Проф. Сава Димитров” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община и Съюза на българските композитори.

“Горди сме, че въпреки всички предизвикателства и ограничения, които постави пред нас пандемията тази година, ще успеем да реализираме конкурса. Макар че ще се проведе онлайн, това си остава събитие от световен ранг, което предизвика сериозен интерес в международната музикална общност и уважение към България.”, обясни проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет, Ректор на Националната музикална академия и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът. “Благодарни сме на всички партньори, които останаха с нас и не се отказаха от отговорността да представим страната ни достойно на световната музикална сцена.”, допълни проф. Димитров.

Онлайн изданието на конкурса ще се проведе в пет състезателни категории според възрастта, като участие ще вземат музиканти, родени след 1 януари 1994 година. Кулминацията на събитието ще бъде в събота и неделя, когато ще се решат победителите в двете най-оспорвани групи, а публиката ще може да чуе топ изпълненията им и да проследи награждаването. Достъпът до цялата конкурсна програма е свободен, като всеки желаещ може да проследи събитието на живо онлайн или впоследствие на запис.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement