Connect with us

Галерия

Световноизвестен куратор от Tate Modern Лондон за първи път в България

Avatar

Публикувано

на

Световноизвестният куратор от Tate Modern, ЛондонИзабела Мейдмънт пристига в България за първата лекция от есенната сесия „Въведение в съвременното изкуство“ на 4 ноември. Най-дългогодишната професионално водена и безплатна образователна платформа за съвременно изкуство у нас на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „SARIEV Contemporary“ се завръща за втората си серия от събития през 2017 година, които ще се провеждат всяка събота на месец ноември в Софийска градска художествена галерия.

В рамките на четирите лекции, обединени под темата „100 години изкуство на действието. Живото изкуство между сценичното и реалното“, ще бъде представен анализa на четирима експерти с дългогодишен опит и разностранен досег с изкуството на пърформaнса. Модератор на лекциите ще бъде кураторът Вера Млечевска. Гост-лекторите Изабела Мейдмънт, Ани Васева – режисьор, Снежанка Михайлова – философ и Албена Михайлова – един от първите пърформанс артисти у нас, ще хвърлят светлина не само върху историята и развитието на пърформaнса, но и ще дискутират неговото място извън сцената.

Гостуването на Изабела Мейдмънт е специално по покана на фондация „Отворени изкуства“ и е първата кураторска визита с публична лекция на представител на Tate Modern в България. Тя ще говори за изключетелно интересната и дискутирана в момента тема в световен план за откупките на пърформанс арт и за колекционирането му под формата на документ, реквизит или друг фрагмент от изпълнението на живо. Д-р Изабела Мейдмънт е съ-куратор на платформата Tate Live, предназначена за експерименти и изпълнения на живо в т.нар. резервоари (Tanks) на Tate.

На 11 ноември режисьорът Ани Васева ще представи лекция „Парадоскът на пърформанса“, като ще обърне внимание на различни прочити между театралната традиция и разгръщането на пърформанса във визуалното изкуство. Снежанка Михайлова ще разгледа две привидно несъвместими произведения в лекцията си „Вътрешна сцена. Бележки за връзката между пърформанс и книга“ на 18 ноември. В последната лекция на 25 ноември, една от първите български художнички, които прилагат пърфомативни практики паралелно с други медии – Албена Михайлова, ще ни върне назад във времето, като представи с архивни материали собствения си опит, влияния и интереси от края на 80-те и началото на 90-те, преплитащи се с пърформативни практики.

Четирите лекции са със свободен вход и ще се провеждат всяка събота на месец ноември от 17:00 часа в Софисйка градска художествена галерия с предварително записване тук. Информация за програмата и лекторите можете да следите във Facebook страницата „Въведение в съвременното изкуство“.

Advertisement

Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „SARIEV Contemporary“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции и разговори с творци, като всички събития са безплатни. Част от платформата е и “Форум колекционери”, който представя концепцията за изграждането на колекции чрез срещи и разговори с колекционери и куратори.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство 2017 – София“ е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 година, с подкрепата на Гьоте-Институт България и Софийска градска художествена галерия.

Continue Reading
Advertisement