Connect with us

Галерия

Световноизвестната фотографка Сибиле Бергеман с първа изложба в София

Avatar

Публикувано

на

снимка: © Estate Sibylle Bergemann, ifa

„Сибиле Бергеман. Фотографии“ е първата изложба в България, посветена на  творчеството на германската фотографка, която предстои да бъде открита от Гьоте институт и Софийска градска художествена галерия. С началото на месец март  публиката в София ще има възможност да разгледа фрагменти от близкото минало,  запечатани през призмата на Бергеман.

Сибиле Бергеман (1941 – 2010) е сред най-значимите германски фотографки през  последните десетилетия. Първоначално придобива популярност със своите модни  снимки в Източен Берлин, но скоро се превръща във важна представителка на жанра  на фотографското есе, както и във внимателен наблюдател на социалната  действителност. В творчеството ѝ ясно се усеща лична критика към

възпроизвеждането на симулацията на един „идеален“ контекст. Този ефект бива  постигнат чрез отразяването на отпечатъка на една митологизирана и куха форма на  патос, която времето на ГДР предполага и налага.

„Интересувам се от периферията на света, не от неговия център“, казва Бергеман.  „За мен е важно онова, което е уникално и незаменимо. Когато нещо не е съвсем на  мястото си в едно лице или в един пейзаж.“ Социалният контекст играе централна  роля в нейната работа. Фотографиите ѝ носят информация за част от реалността в  Източна Германия и я интерпретират, изразявайки позиция. Превръщат се в  символи, отразяват истории и играят с копнежите на наблюдателя. С по-късните си  проекти Бергеман излиза от границите на родината си и се влива в един по-глобален  визуален разказ, който стига чак до Африка.

След Обединението на Германия тя съосновава фотографската агенция „Осткройц“  и става членка на Академията на изкуствата в Берлин. Днес някои от фотографиите ѝ  са част от постоянните колекции на музея на изкуството „Метрополитън“ и музея на  модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, музея „Щедел“ във Франкфурт на Майн и  др. А тази година през юни в Берлинише Галери предстои откриването на обширна  ретроспектива, която перфектно би могла да се съчетае с изложбата в София.

Advertisement

Изложбата „Сибиле Бергеман. Фотографии“ представя цялостното творчество на  авторката, като акцентира върху черно-бял сребърно желатинов печат, цветни  фотографии и полароидни репродукции.

Бергеман работи серийно, но също така се занимава и с документирането на  определени теми за продължителен период от време. Фокусни точки на нейната  работа са модните и портретни фотографии, създадени за списанията „Сибиле“ и  „Гео“. Започва да се занимава по-сериозно със ситуационна фотография в Берлин в  края на 60-те, а по-късно запечатва и сцени от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло.  Дълги години работи с фотоапарат за моментални снимки Полароид, а до 1990 г. – предимно в черно-бяло. Тя е една от малкото фотографки, които използват цветния  филм не като илюстративен, а като структурен елемент от образа.

Полароидната серия от периода 2000 – 2006 г. е озаглавена „Избледняващи  спомени“ и запечатва изоставени места и пространства, които остават предимно  скрити за съзнателното възприятие на зрителя. Кадрите са лишени от меланхолична  носталгия по Източна Германия и съзнателно отразяват една вече отминала ера.  Друг важен фрагмент от работата на Бергеман са нейните фотографии от Африка и  Близкия Изток в периода 1999 – 2004 г. Снимките ѝ от Гана, Сенегал, Мали и Йемен  улавят всекидневния живот в цялата му амбивалентност – меджу традиционната  култура и глобализацията.

Continue Reading
Advertisement