Connect with us

Събития

Световноизвестният драматург Хуан Майорга ще гледа своята пиеса „Хамелин“ в София

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

На 22 март по покана на Институт Сервантес в София пристига най-продуктивният и най-представителният испански драматург, Хуан Майорга. Гостуването му е свързано с отбелязването на международния ден на театъра – 27 март. Програмата му включва посещение на спектакъла „Хамелин“ на 22 март от 19:30 в Сатиричния театър, среща със студентите в Националната академия за театрално и филмово изкуство и дискусия в Червената къща на 23 март.

Хуан Майорга е роден през 1965 г. в Мадрид. Автор е на повече от 40 пиеси, преведени на 20 езика и поставени в над 30 страни. По образование е математик и философ. Специализира в Германия и Франция. В края на 80-те години, след падането на Берлинската стена, заминава за Германия, където изучава трудовете на Валтер Бенямин и няколко години по-късно защитава блестящо дисертация на тема „Политика и памет в творчеството на Бенямин“. Есеист, публицист, автор на научни статии, посветени на философия на историята и естетиката, в които разглежда теми като историческата памет, Европа, Аушвиц, връзката между културата и жестокостта, както и, разбира се, театъра. Майорга прави свои драматургични версии на класически и съвременни произведения – нови адаптации на пиеси на Калдерон, Лесинг, Бюхнер, Дюренмат, Шекспир,Чехов.

В началото на кариерата си Хуан Майорга преподава математика, а по-късно Драматургия и Философия в Кралското висше училище за драматично изкуство в Мадрид. Ръководител е на катедрата по Сценични изкуства към Университет „Карлос III”.

През последните години Майорга се изявява и като режисьор на своите пиеси – „Рейкявик” в Националния център за драма (CDN) – 2016 г. и „Картографът” в театър „Матадеро” (Matadero Madrid) в испанската столица – 2017 г.

Advertisement

Темите на неговите пиеси никога не са случайни: минават през казуси като педофилия и концлагери, власт и бунт, прогрес и история. Поставян е из цяла Европа, награждаван е с множество престижни испански и международни награди, сред които Националната награда за драматична литература (Испания, 2013) и най-престижната европейска награда в областта на драматургията – “Europe Prize Theatrical Realities” (2016). В превод на Нева Мичева на български език са издадени пиесите „Химелвег“, „Хамелин“, „Момчето от последния чин“.

В рамките на театрален сезон 2016/2017 на сцената на Сатиричния театър се играе постановката „Хамелин“. Пиесата е написана през 2005 г. и с нея Майорга печели най-престижното отличие за сценични изкуства в Испания, което се гласува от 14 000 театрали – наградите „Макс“ – в цели четири категории, сред които тази за най-добър драматург и най-добро представление. „Хамелин” е удостоена с редица награди, между които и „Дон Кихот” на испанската Асоциация на писателите.

Спектакълът на българска сцена има две номинации за Националните награди ИКАР в категорията Дебют: за режисурата на Александра Петрова и за изпълнението на ролите на Хайме и Хосемари на актьора Мартин Христов.

Continue Reading
Advertisement