Connect with us

Tехнологии

Свободни Wi-Fi зони за гражданите и гостите на София изградиха Столична община и А1 в три парка

Avatar

Публикувано

на

04 A1 Wi Fi zones Sofia scaled

снимка: ПР

Четири зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет за гражданите и гостите на София в три от най-посещаваните паркове на столицата изгради Столична община съвместно с А1. Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква“ и ул. „Нишава“. Другите локации, в които посетителите могат да ползват свободно Wi-Fi, са съответно в Борисовата градина и Докторската градина.

Проектът включва също и специална начална страница, която ще се зарежда на всеки смартфон при използване на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за предстоящи събития от културния и спортния живот на града. В основата на проекта е технологичната услуга А1 Smart Net, която осигурява безжичен достъп до интернет и позволява създаването на специална начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните. В информационната страница потребителите на безплатните Wi-Fi зони могат да филтрират анонсите по локация, период и категория – музика, кино, театър, изкуство, спорт и др.

„Дигитализацията на нашия град е в основата на ускоряването на икономическото развитие и полагаме много усилия за това. Сигурна съм, че достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще допринесе не само върху свободното време на гражданите, но и за един алтернативен начин на работа на открито. Именно в това се крие основата за изграждането на умния град на бъдещето – технологиите да вървят ръка за ръка с природата с грижа за комфорта на гражданите и гостите на София“, коментира Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

„Новата реалност на офис в домашни условия вече има алтернатива в София – сред природата. Съвременният човек се нуждае от динамика, движение, време на открито, добър баланс между личен и професионален живот. Всичко това е добра превенция срещу предизвикателствата пред менталното здраве, възникнали заради изолацията в условия на пандемия. София се превръща в носител на енергия за трансформацията към умни градове в Европа и от особено значение за това е качествената свързаност в града. Такава е практиката и в новите изцяло умни градове на Южна Корея, например, където бяхме на посещение съвсем наскоро. Убедени сме, че сме на прав път и засилваме амбицията си за постигане на широк обществен консенсус за инвестиции в умния град.“, споделя Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община.

Advertisement

„Достъпът до интернет е от първостепенна необходимост в съвременния свят и е част от факторите за постигане на благоприятна градска среда. Превръщането на София в истински умен град не би било възможно без технологиите и се радвам, че с помощта на нашето решение партньорите ни от Столична община правят стъпки в тази посока.“, коментира Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ в А1 България.

На А1 Smart Net са базирани и изградените в столицата 22 точки за безжичен достъп, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния публичен достъп до безжичен интернет. Те осигуряват безплатен Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в района от улица „Витошка“ (църквата „Св. Неделя“) до Националния дворец на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са използвани общо 40 устройства за осигуряване на свободен достъп до интернет за гражданите. Те са специално разработени за употреба в открити пространства и са устойчиви на прах, влага, удар и вибрации. Технологията позволява от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребителя едновременно при висока натовареност на потребление на интернет. При „прехвърляне“ между отделните точки за достъп не са необходими допълнителни настройки или действия. Решението предоставя на представителите на общината възможност за управление на услугата през единен онлайн портал. В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е поставена и иновативна Wi-Fi пейка, със специално соларно зареждане. Тя ще предоставя възможност на гражданите и гостите на София да заредят смартфона си и да използват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа на открито в близост до пейката.

А1 Smart Net е част от разрастващото се портфолио от ICT бизнес услуги на компанията, сред които са системна интеграция, решения за киберзащита, инфраструктура като услуга и софтуер като услуга, „Интернет на нещата“ и др.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement