Connect with us

Общество

Седем магически места в Китай с Рей Миърс по Viasat Nature

Avatar

Публикувано

на

снимка: Viasat Nature

Рей Миърс (Extreme Survival, Wild Britain), международно известният британски изследовател, се отправя към една от най-големите страни в света, за да изследва седем различни региона и да покаже знакови, но не толкова известни животински видове там. От гъсти джунгли до покрити със сняг върхове, от одомашнени сови до диви слонове, Миърс представя приказна страна с изумителни гледки, специални животни и куриозни случки в поредицата в 7 части „Дивият Китай с Рей Мърс“, която дебютира на 8 август, неделя, в 15:15 часа по Viasat Nature.

Ето някои от тях:

Има по-малко от 2,000 панди, които живеят в дивото

Една обиколка на Китай не може да е завършена, ако не посетиш Резервата за панди в Сачуан, където един от най-знаковите животински видове все още живее в дивото. Само около 2,000 от тях все още обитават горите, което се дължи от части на проблеми с възпроизводството им, така че не е чудно, че World Wildlife Fund са избрали именно това животно за свой символ. Пандита стават защитен вид през 1939 г., а Китай взимат каузата много присърце като прилагат смъртно наказание за ловуването им чак до 1997 г.

Advertisement

Пандите се хранят почти само с бамбук и терминът “nigalya ponya” означава буквално това – „хранещи се с бамбук“. Животните с уникално разпознаваем вид живеят на едва 2,300 кв мили, най-вече планински склонове, обрасли с гъсти гори. Макар че могат да се катерят по дървета и да плуват, пандите не са много активни и могат да прекарат и половин ден, седейки на едно и също място, дъвчейки бамбук. 

Снежният леопард може да скочи на височина до 15 метра

При пътуването си в Китай, Рей Миърс посещава и Тибетското плато, което е на толкова голяма височина, че е известно като „покрива на света“. Именно тук живее снежният леопард, видът дива котка, който обитава места на такава надморска височина, че местните го наричат „призрачния леопард“.

Живеещ на около 2,000 м през зимата, самотният хищник на планините се качва на до 6,000 м надморска височина през лятото. Тъй като обитава много рядко населени области, може да му се наложи да обиколи до 10-15 кв мили в търсене на плячка. Белоснежната му козина го предпазва от палещото слънце през лятото и от студа през зимата, а лапите му се покрити с гъсти „ръкавички“.

Advertisement

Обикновено омаломощава жертвата си с един удар, който може да е предхождан от 15-метров скок, което е уникално за семейство „котки“. През 60-те години на 20-ти век само около 1,000 екземпляра живеят в дивото и макар сега броят им да е увеличен неколкократно, снежният леопард все още се счита за застрашен вид.

Чипоносата маймуна се е приспособила към разредения въздух с  напълно неподвижен сън

Шангри Ла е магическо и тайнствено място: според легендата, това било кралство, където хората никога не остарявали. На височина от близо 4,000 м в подножието на Хималаите, времето се променя много бързо, а едно от най-рядко срещаните същества в света също живее тук. По-малко от 2,000 от тях обитават дивото и всички се намират в Шангри Ла.

Те живеят в сложно-устроени групи от до 400 екземпляра, разделени на по-малки „хареми“ от по 10-ина, с един мъжки, няколко женски и потомството им. Въпреки, че дебелата им козина ги защитава от студа, те спят сгушени едни в други, за да се топлят; при това напълно неподвижно. Прекарват 90% от живота си по дърветата и се хранят най-вече с особен вид лишеи – това е основната причина, поради която живеят на толкова голяма надморска височина.

В приключението си Рей Миърс се докосва не само до тези редки животни, но среща също и азиатски слон, кафява мечка и още много интересни видове и разказва историите им с очарователни сцени и просветляващи подробности.

Advertisement

Не пропускайте „Дивият Китай с Рей Миърс“ – два епизода от 15:15 часа, всяка неделя, от 8 август, по Viasat Nature.