Connect with us

Събития

Сидра Бел: Младите танцови изпълнители в България имат страхотен потенциал

Avatar

Публикувано

на

През август и началото на септември в България гостува Сидра Бел – артистичен директор и хореограф на една от най-прочутите танцови компании в САЩ в областта на съвременния танц – Sidra Bell Dance New York (SBDNY). В рамките на три седмици тя работи заедно с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center, която се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ за трета поредна година. Танцовият пърформанс – резултат от ателието – ще бъде представен премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center. За младите български танцьори възможността за работа с толкова известен хореограф като Сидра Бел е изключително ценна, тъй като нейната танцова компания е начело на процеса на култивиране на новото поколение танцови артисти в света. Попитахме Сидра Бел за нейните впечатления, свързани с работата й с Derida Dance Center и престоя й в България.

Като артистичен директор на известна компания като Sidra Bell Dance New York, как възприемате възможността да работите с млади български танцьори в страната ни?

Като компания сме развълнувани от факта, че посещаваме България и че споделяме работата си с общността от артисти тук. За мен е чест да имам възможността както да работя, обучавайки младите танцови изпълнители на Derida Dance Center , така и да представя с мои колеги работата на Sidra Bell Dance New York на фестивала One Dance Week. Това е уникален проект с много нива на ангажираност. Нашата мисия като компания е да сътрудничим с артисти на международно ниво посредством работни ателиета и спектакли. Тази възможност е шанс да се запознаем с артистичната общност в България и да споделим нашата визия за танца с нея. Надявам се, че този проект е начало на продължително сътрудничество.
Вие водите триседмично работно ателие с участниците в обучителната програма Dance PORT Derida и резултатът от него ще бъде представен на фестивала One Dance Week. Какъв ще е Вашият подход при работата с младите танцьори? Имате ли ясна идея какво искате да постигнете като резултат?
Моята методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“ включва високо ниво на сътрудничество между мен и танцьорите. В последно време разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и действията си посредством творческа игра. С младите танцьори изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация. Тази интегрирана практика набляга в силна степен на физическите качества и принос от страна на танцьорите, като ги подтиква да изпълняват движенията с ясно намерение, игривост, любопитство, спокойствие, емпатия, лекота и фокус. В рамките на трите седмици работа в тази посока изграждаме и нов пърформанс. (Този, който може да бъде видян премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center – бел.ред.).

Програмата Ви е много интензивна. Как усещате престоя си тук?

Харесва ми фокуса върху обмена, който програмата носи. Интензивността на тези три седмици със сигурност подхранва професионално всеки, който е въвлечен в проекта. За мен е страхотно преживяване да мога да споделя процеса на творчество с български танцьори и заедно да представим плодовете на нашата работа. В същото време, те могат да се срещнат и да видят изпълнителите на Sidra Bell Dance New York, които идват, за да представим нашия спектакъл„Голота“. Надявам се всички участници да приключат този проект с нови идеи и с чувство на артистична обновеност.
Как намирате София като артистична дестинация в сравнение с други европейски градове, в които сте работила?

Всяка държава, която посещавам, има уникални качества, така че е много трудно да сравнявам. Това, което виждам тук от страна на танцовата общност е силен ентусиазъм, доверие и щедрост. Танцьорите участват с готовност във всеки експеримент, който предложа. Когато пътувам, откривам, че се чувствам по-спокойна, защото темпото е различно. Уча се да вярвам на себе си и на процеса. По време на подобна резиденция усещам, че имам време наистина да изследвам.

Advertisement

Какви са впечатленията Ви от младите български танцьори? Как виждате потенциала им?

Всички те имат страхотен потенциал. Работят усилено и са отворени към новото. Мисля, че това са двете най-важни качества за реализация в професионалния свят на танца. Те оценяват процеса, през който минаваме заедно и си сътрудничим.

За да резервирате място за спектакъла – резултат от работата на Сидра Бел с танцьорите на Dance PORT Derida, последвайте линка: http://www.derida-dance.com/qs/bg/component/seminar/
Работата на Сидра Бел в рамките на обучителнта програма Dance PORT Derida се рзлизира с подкрепата на Trust for Mutual Understanding и Фондация „Америка за България“.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement