Connect with us

Култура

След Булгаков идва ред на Бекет в YALTA ART ROOM

Avatar

Публикувано

на

Димитър Крумов фотограф Петър Недялков

Димитър Крумов, снимка: Петър Недялков

Премиера на “Парче монолог / Не Аз” от Самюъл Бекет на 15 март в YALTA ART ROOM

Един от най-сложните текстове в световната драматургия – “Не Аз” на Самюел Бекет ще се срещне скоро с родната публика, а виновните затова са екип от млади артисти. Премиерата ще бъде в YALTA ART ROOM на 15.03.2022г.

Режисьор на спектакъла е Боян Крачолов, който за пореден път се доверява на актрисата Симона Здравкова (“Мишеловката” – ТР „Сфумато“) и на актьора Димитър Крумов (“Това не е Хамлет”) в главните роли.

Боян Крачолов се обръща към текста на Бекет като докторант в катедра “Драматичен театър” на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Заглавието на дисертационния му труд е “Аристотеловите театрални кодове в “нетеатралната” драматургия на Самюел Бекет”, с науч. р-л проф. Атанас Атанасов.

Advertisement

Самюел Бекет е автор, който е попадал под режисурата на едни от най-големите български театрали – “В очакване на Годо” – реж. Димитър Гочев “Дойчес театър”, “Не Аз” – реж. Иван Добчев – ТР “Сфумато”, “В очакване на Годо” – реж. Деян Донков, Театър “Азарян”.

В света на този голям автор се крие възможността за съществуване в настоящия контекст. И този свят служи като основен вдъхновител за предстоящото представление на режисьора Боян Крачолов. Според него именно съвременната ситуация трябва да принуди индивида да преосмисли, да преформулира концепциите си за Апокалипсиса. Може би в момента, без да го съзнаваме, ние стоим в руините на катастрофиралите си досегашни разбирания за света, за човека, за битието. И може би именно този момент е най-подходящ да се обърнем към един своеобразен пророк на абсурда, към парадоксалното му творчество, към странния му хумор и към неговия чудат оптимизъм. Ала той не е повърхностен – този оптимизъм не почива на някакви наивни мотивационни механизми.

*Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи 2021 г.“

Творчески екип: 

Симона Здравкова, актриса

Advertisement

Симона Здравкова завършва „Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Иван Добчев през 2019 г.

Участва в “Мишеловката” на ТР „Сфумато“ и „Двама в Делириум” в YALTA ART ROOM.

През 2021 г. успешно защитава магистърската си теза в специалност „Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии” в НАТФИЗ.

Димитър Крумов, актьор 

Димитър Крумов завършва „Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Иван Добчев през 2016г.

Advertisement

Взима участие в „Арабска нощ” на  ТР „Сфумато“, Програма „Ноев ковчег – Луда трева” и  „Това Не е Хамлет” пак там, „Невидимите градове” – спектакъл на сдружение „Конклав” и Творчески колектив „Съпромат” и др. Награждаван е с АСКЕЕР 2017 за Изгряваща звезда заедно с режисьора.

Боян Крачолов, режисьор 

Боян Крачолов защитава бакалавърска степен по специалност „Режисура за Драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърска по специалност „Философия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е докторант в НАТФИЗ, катедра „Драматичен театър“.

Има интереси в областа на драматургията и литературата – към момента в Младежки театър „Николай Бинев“ се играе пиесата му „Монетата“, а през 2017 излиза дебютната му книга с кратки прози – „Църква от сънища“, от издателство „Ерго“. Сред представленията му са „Невидимите градове“ – номинация ИКАР 2022 за сценография, „Монетата“, „Мишеловката“, „Това НЕ Е Хамлет“ – награда АСКЕЕР 2017 и др.

Advertisement