Connect with us

Култура

Случайна среща с видеотриптиха „Друга светлина“ на четири места в София

Avatar

Публикувано

на

Друга светлина

Между 13 и 19 юни в четири различни пространства с различна атмосфера ще бъде показан поетическият видеотриптих „Друга светлина“ по идея на художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (Ректорат, Северно крило, ет. 1), Столичната библиотека, Дом на киното и Националния природонаучен музей при БАН са четирите градски точки, в които всеки посетител може да открие творбата. Нейното първо показване ще бъде в рамките на мащабното събитие „Литературни срещи“ още на 11 юни от 23:00 ч., а на 17 юни от 18:15 ч. ще бъде представена и на голям екран в Дом на киното.

„Друга светлина” е видеотриптих върху съвременна българска поезия. Тази малка прожекция от три части обединява работата на артисти, които се занимават с литература, визуални и сценични изкуства и музика.

Трите видеоминиатюри включват стихове от поетите Илко Димитров, Радослав Чичев и Цвета Софрониева с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. Изображенията са създадени от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов чрез видеозаснемане на експерименти с течности, пигменти, субстанции и разнообразни материали. Тази специфична авторска техника, която двамата разработват от 12 години, е близо до т.нар. живопис под камера и до жестовата живопис. В момента Спартак Йорданов работи по своя дебютен анимационен филм „Обезличаване“, в който смесва видеоексперимента и техниката „живопис под камера“.

Изкуствата, замесени в триптиха „Друга светлина“, функционират едновременно и равнопоставено. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми. Творбата работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията. Светлината е градивен елемент на абстрактната композиция, както и водеща нишка в поезията.

Advertisement

„Друга светлина“ е произведение, което ще пребивава временно в различни контексти и по различен начин ще взаимодейства с публиката и пространствата. В Дом на киното, например, зрителите на някои прожекции, ще видят една от трите части на видеотриптиха, докато в Софийския университет, Столична библиотека и НПМ произведението ще бъде представено така че да е възможно да се попадне на него, без задължително да бъде търсено.

След 19 юни всички части на „Друга светлина“ ще бъдат качени онлайн и достъпни за свободно гледане.

Спартак Йорданов и Ралица Тонева започват да правят този тип експеримент с рисуване с течности и разнородни материали под шрайбпроектор и камера от 2010 г. в първите издания на „Аларма пънк джаз“ в БНР и Дом на киното, както и по време на поетическия пърформанс Ac:cordeon в „Алма Алтер“. Заедно с музиканта Венцислав Диков създават аудио-визуалния пърформанс „Макростанция“. В този състав имат участия във „Водна кула арт фест“, в ТР „Сфумато“, Червената къща, гостуват на различни локации в Дрезден, Берлин и Братислава и др. Ралица и Спартак са били част от проекта „За сега“, съвместно с поети и музиканти, който бе представен в Белград и ТР „Сфумато“. От 2015 г. работят предимно студийно и създават кратки видеоработи (фестивал „180 градуса“) и визии за концерти на съвременни български изпълнители (Center, Comma Summer, Saturated Pixels), както и клипове.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

„Друга светлина“ се осъществява в партньорство с Културен център на СУ, Дом на киното, Столична библиотека и Национален природонаучен музей при БАН 

Advertisement

художници и видеообработка: Ралица Тонева и Спартак Йорданов

поезия: Илко Димитров („Айсбергът“), Радослав Чичев („Знам“), Цвета Софрониева („Интерференция на вини“)

актьори: Елена Димитрова, Цветан Алексиев, Юлиана Сайска

музика и звукообработка: Любомир Брашненков и Ангел Додов

графичен дизайн: Георги Шаров

Advertisement
Continue Reading
Advertisement