Connect with us

Кино

„Смартфонът беглец” направи скок от историческия жанр към детското кино

Avatar

Публикувано

на

Филмът събра многобройна публика на София Филм Фест

Приключенският тийнейджърски филм „Смартфонът беглец” на „Амрита Арт” бе представен на специална прожекция в рамките на София Филм Фест – раздел „Ново българско кино“. Многобройна публика изпълни салона на кино „Люмиер“, за да преживее, заедно с екипа на продукцията, невероятните приключения на Фил (Симеон Филипов), Анджи (Василена Стоянова) и Марко (Матей Генчев) по време на техните пътувания във времето.

В търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода, високотехнологичен смартфон се превръща в машина на времето и ги пренася в миналото – сред страшни хайдути, където ги очакват много опасности.

Идеята да бъде създаден детски приключенски филм се е зародила спонтанно преди три години. Според продуцента и сценарист Златина Филипова в България има „глад” за този жанр. Тя решава да сътвори история за пътуване във времето, пренасяйки приключенията в миналото (с реверанс към историята), бъдещето и настоящето. „Концепцията се оказа успешна и „Смартфонът беглец” е забелязан не само от София Филм Фест, но и от други фестивали. След като започнахме да работим по темата „детско кино“, много колеги ни последваха, което е добре. Нека възродим традицията за хубавото детско българско кино”, призова тя и благодари на целия екип за самоотвержената работа, талант и професионализъм.

Предстои лентата да вземе участие в няколко чуждестранни конкурса, преди официалната си премиера у нас на 7 септември. Първият е „Кики-Фе” на 23 март в Щутгарт, а след това ще бъде показана в Лондон на 29 март. „Постепенно във времето ще покажем продукцията по фестивали, защото се въведе практика, когато един български филм се покаже навън и постигне успех, той да бъде посрещан добре от родната публика – такава ни е народопсихологията”, заяви пред журналисти преди прожекцията режисьорът Максим Генчев.

Advertisement

Журито във фестивалите и зрителите ще имат възможността да оценят майсторството както на младия, така и на опитния актьорски състав, да се насладят на забележителните български пейзажи и постигнатите ефекти във филма. „Снимахме с професионална техника – такава, каквато се използва в Холивуд. Една значителна част от кадрите са направени с помощта на дрон”, разкри операторът Христо Генков.

Младите актьори, които изпълниха главните роли в „Смартфонът беглец”, се вълнуваха преди специалната прожекция. Тримата успяват да се сприятелят по време на снимките на филма, като продължават да общуват и в живота. Те вярват в успеха на продукцията, тъй като приключението, което са преживели по време на снимките, вълнува всяко едно дете.

Не пропускайте премиерата на детския приключенски филм

„СМАРТФОНЪТ БЕГЛЕЦ” – В КИНАТА НА 7 СЕПТЕМВРИ!

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement