Connect with us

Tехнологии

Смартфон серията HONOR 20 е оборудвана с първия в индустрията виртуален 9.1 съраунд звук

Avatar

Публикувано

на

Звуците от природата са многомерни и разнообразни. Въпреки това, след като са записани и прекодирани от машини, и когато са слушани от високоговорител или слушалки, оригиналното чувство на дълбочина и широчина на звука се губи. Днес най-доброто оборудване в музикалната и филмовата индустрия, във видео игрите и други развлекателни сфери се опитва да имитира или дори да възстановява тази широчина и дълбочина на качеството на звука, за да подобри потребителското аудио-визуално изживяване.

Еволюцията на аудио технологиите
Двуканалната технология се разглежда като напредък в аудио индустрията: тя създава усещане за множество измерения, използвайки левия и десния звуков канал за идентифициране източника на звука. Впоследствие популярните 5.1 и 7.1 съраунд аудио системи започнаха да набират популярност.

Въпреки че 5.1 и 7.1 съраунд аудио системите са идеални за постигането на усещане за поглъщащ заобикалящ звук, те се различават значително от 9.1 съраунд аудио системата, която се използва в луксозните кино салони или системите за домашно кино. Така наречената 9.1 съраунд система разполага с два допълнителни високоговорителя в горната част, за да обедини аудио съдържанието и да възпроизвежда звуците с повече детайли. Например, потребителите могат ясно да идентифицират дали звукът, който издават птиците, идва от върха на дървото или от поляната отпред.

Най-новата серия смартфони HONOR 20 е първата, оборудвана с първокласна аудио технология.

Първият в индустрията виртуален 9.1 съраунд звук се справя с две мащабни технически предизвикателства
Всъщност повечето музикални проекти, филми и видео игри все още представляват двуканални файлове. Как двуканален файл позволява на потребителите да усетят истинския многоизмерен ефект на 9.1 съраунд аудио системата? Инженерите на HONOR се заемат да преодолеят две технически предизвикателства, за да постигнат това – първото е да декодират аудио файловете, а второто е да наподобят начина, по който човешкото ухо възприема звука.

Advertisement

Първо, HONOR 20 анализира аудио файлове чрез AI алгоритми, трансформирайки двуканалните аудио файлове в съответствие с 9.1 съраунд аудио системата. Пример за това са познатите двуканални видео игри със стрелба: благодарение на системата си за машинно самообучение, базирано на AI, HONOR 20 би могъл интелигентно да разпознава и различава звука от летящи военни самолети в играта. След това устройството виртуално преобразува аудио звука, така че да съответства на небесния източник в 9.1 съраунд системата, като възпроизвежда аудиото над главата на потребителя, за да постигне поглъщащ звуков ефект.
 
Това повдига друг въпрос, а именно, че потребителите нямат високоговорители над главите си. HONOR 20 разпознава звука на летящи военни самолети, но как е възможно да възпроизвежда звука над главите на потребителите? Това е моментът, в който втората важна технология при HONOR 20 – технологията за симулиране на източници, играе ключова роля.

По принцип хората преценяват каква е силата на звука, използвайки както лявото, така и дясното ухо, а също така и реда, в който звуците се чуват, за да установят източника. Например, представете си, че кола се движи към вас от дясната ви страна с увеличаващ се шум. В мига, в който колата премине пред вас и започне да се отдалечава, шумът започва да намалява от лявата страна. Дори със затворени очи, човек ще успее да идентифицира пътя на колата в тази ситуация.

Подобно на това, ако подадете усилващ се звук от кола към дясното си ухо и след това пуснете звук от отминаваща кола към лявото си ухо, можете да подлъжете мозъка си да мисли, че кола наистина е минала, ако смяната на звука е достоверна. 

Това е идеята и зад виртуалната 9.1 съраунд аудио система на HONOR 20: чрез отличаващия обем на предметите и контролиране на времето подобни звуци се подават към лявото и дясното ухо. Така устройството създава многоизмерно аудио изживяване чрез пресъздаване на източника на различни звуци. Този процес, разбира се, е доста по-сложен от дадения пример по-горе.

В игри като Fortnite често се срещат сложни звуци като пистолетни изстрели, ръмжене на двигател, както и приближаващи вражески стъпки – тези звуци са изкусно създадени от виртуалната 9.1 съраунд система на серията смартфони HONOR 20, за да осигурят страхотно изживяване за всеки геймър.

Advertisement

Виртуалната 9.1 съраунд система, отличена с 21 международни ключови патента
HONOR ангажира над 40 експерти от най-добрите световни университети в Европа, Япония и Китай, за да тестват многократно и подобряват алгоритъма. Виртуалната 9.1 съраунд аудио система вече бе отличена с 21 международни ключови патента за своите 9 важни технологични иновации.

Виртуалната 9.1 съраунд аудио система е налична не само за слушалките на HONOR 20, но също може да бъде адаптирана за слушалките на други брандове. Повече потребители ще могат да се възползват от напредналата технология, използвайки различни видове слушалки – както Bluetooth, така и жични и безжични. Просто свържете слушалките си и изберете опцията „Grand“ под „3D аудио“, за да се насладите на революционната технология на смартфоните HONOR.
 

Continue Reading
Advertisement